Monday, November 28, 2011

Anak Si Durjana Berhias

Aku dilahirkan dari lubang si durjana.
Dikerat, ditetak, dicampak dan ditanam.

Ibuku si durjana yang gemar berhias,
Menghiasi diri dengan kecantikan,
Mendandan diri untuk diheret kesana kemari.

Gelap malam acara bermula,
Lubang demi lubang digali dalam,
Batang demi batang ditanam dalam,
Keasyikkan demi desahan diekori bersama,
Dituruti peluh yang menitis di dada.

Ibuku si durjana rupawan,
Mengaburi mata si jejaka dengan senyuman,
Liritan mata memerangkap si teruna.
Asyikan dan habuan bakal diterima.

Pelbagai jenis dan bentuk dimuatkan,
Sperma berlari laju memerangkap si cantik rupawan,
ditebusi dan disebati,
janin bayi akan terjadi.

Sembilan bulan aku dikandungan,
Mimpi ngeri dalam pelukkan,
Ibuku meroyan akan kebuncitan,
Ditelan nenas, di telan tebu,
tidak juga aku kehilangan.

Setiap malam, setiap masa,
aku disumpah, aku dimaki,
Aku juga turut dipukul.
Oh si ibu durjana, sedarlah akan dosa-dosamu.
Aku akan merubah kehidupan kamu.

14hb Mei 2011,
Hari pertama aku untuk mengirup udara.
Badan merahku dibiarkan terseksa,
Aku mendengar setiap tangisan ibu akan kekesalan,
Jeritan ibu akan tekanan,
Aku dihiris, aku ditetak,
Tanpa balas kasihan.

Nyawaku kini diudara, bagai layang layang,
Yang bebas berterbangan.
Jasad ku terkubur dibawah jambatan,
Setiap anggota tubuhku diikat kemas di plastik hitam.
Ibuku pergi meninggalkanku dengan sumpahan serangkah.
Rutin kehidupan kembali seperti dahulu.

Wahai si ibu durjana,
Aku adalah anak mu,
Yang entah dari mana bakaku,
Tidakkah ada sedikit sesalmu,
Mencampak, membuang anak yang tidak berdosa??

Saturday, November 26, 2011

Aku ingin bebas

Merantau segenap benua,
Menentasi lautan yang luas terbuka,

Aku ingin bebas,
Melepasi segala halangan,
dan ranjau berdiri yang kian merusuk.

Aku ingin bebas,
Bebas dari terbelenggu oleh segala macam perasaan,
Bebas dari fitnah dan kata kata bangsat yang menjatuhkan.

Aku ingin bebas,
Tapi tidak bermakna aku mahu lari dari masalah,
Lari dari segala cabaran.
Tapi aku cuma mahukan sedikit kedamaian.

Kau ni lebih HINA dari pangkat hina tu, tau tak?!!

Aku pun tak tahu kenapa ayat tu boleh keluar..
Aku just type.. Salahkah?
Dan ayat ni tak ditujukan pada sesiapa, ok?
Good~

Actually, kepala aku tengah sakit ni,
tengah sakit nak membuta, tapi aku nak update dulu,
entah kenapa aku boleh jadi obsess dengan program Take Me Out ni,
Damn! Hahaha!
Aku ni memang betul betul sengaja memalukan diri demi mencari pengalaman yang lain dari yang lain, hahaha!
Tapi biarlah, sekurang kurangnya aku berani untuk mengubah cara hidup aku,
aku berani sahut cabaran untuk tampil kehadapan,
dan aku berani untuk cuba kelainan dalam hidup aku!
KAU ADA??

Uh-Uh! kau tahu,
ada seorang pengarah teater ni ajak aku tengok latihan mereka untuk belajar something there..
I'm so excited!! Haha! Kau pun tahu kan, (tak tahu? Abaikan) yang aku memang suka lakon pentas dari lakon tv, bukan apa, semenjak join TMO, aku jadi seronok, lepas tu dengan Kak Anne (akak angkat tersayang) dok ajak join casting je, iyalah, dalam grup tu banyak nak muka muka baru. Jadi bukan satu larangan untuk aku cuba nasib kan? Huhu
Diterima atau tidak, itu belakang cerita, yang penting, CUBA! BERUSAHA!!

Semoga aku dapat capai apa yang aku nak walaupun memakan masa bertahun tahun.. Huhu



P/S: Malam ni dia bz, off hp pulak tu, aku lempang baru tahu. Rindu ni.. Huhu

NOTE: Sedang menghadiri sesi kauseling dengan sahabat yang terpilih, semoga aku berjaya, amin.

Thursday, November 24, 2011

Cinta terhalang memang indah, tapi menyakitkan

"Truly miss you."
Linda: Dia rindukan kau.
Lie: Ya, aku sedang membaca.
Linda: Jadi?
Lie: Jadi apa?
Linda: Kau percaya?
Lie: Aku?
Linda: Ada orang lain selain kita?
Lie: Aku tak pasti.
Linda: Heh. Aku tak percaya lah.
Lie: Macam mana kalau betul? Bahagianya aku rasa.
Linda: Jangan ikut hati.
Lie: Aku tahu.
Linda: Jadi?
Lie: Entah.
Linda: Kau tahu yang dia tak akan jadi milik kau kan?
Lie: Tapi aku juga GF dia.
Linda: GF yang tak diiktiraf? Itu yang kau banggakan?
Lie: Tapi aku masih bergelar GF dia.
Linda: Tak akan kemana.
Lie: Maksud kau?
Linda: Hubungan gelap kamu berdua.
Lie: Hmm...
Linda: Kau tahu dia dah punya teman wanita, tapi kamu masih minta couple dengan dia.
Lie: Aku tau aku terdesak waktu itu. Itu sahaja cara untuk aku lupakan si bangsat tu!
Linda: Tapi kau tahu, bila kau dah dapat orang yang kau suka, kau akan jadi kurang berminat pada dia.
Lie: ....
Linda: Perasaan itu tak sama seperti mula mula kau jatuh hati pada dia, bukan?
Lie: Dia dah punya teman wanita.
Linda: Dan prinsip kau?
Lie: Hanya kekasih, bukannya isteri. Tiada ikatan yang sah pun. Jadi mengapa perlu gentar dengan perhubungan sementara itu.
Linda: Sebab itu kau terus melayan perasaan kau menyukainya?
Lie: Mungkin.
Linda: Lupakan dia.
Lie: Kalau aku boleh.
Linda: Ya, kau boleh. Dia bukan untuk kau, dan kau tak akan dapat dia secara keseluruhan.
Lie: .......
Linda: Kau sakit?
Lie: Kau je tahu apa yang aku rasa..
Linda: Chill la..
Lie: Aku cintakan dia, tapi aku tak boleh.
Linda: Aku tahu. Sebab itu kau kena lepaskan dia.... Ok?
Lie: ......


[ Gambar di Google ]


NOTE: Cinta memang menyakitkan. Kalau nak dicinta dan mencintai, sila pakai baju ragbi.

Wednesday, November 23, 2011

Aku bangga digelar BOHSIA

Akhirnya!!! Setelah 2 jam aku mengadap blog ini,
siap jua akhirnya,
Hahaha! Suka lah,
Dan aku rasa berbaloi sebab aku belajar HTML kat kolej dulu, walaupun tak banyak guna HTML pun, sekurang kurangnya aku tahu juga apa basic basic dia. Haha!
Amacam? Ok tak blog pinky aku? Siap Nuffnang lagi kan?
Hahaha Kau orang jangan lupa klik, boleh dapat pahala sebab membantu aku menjana pendapatan,
Hahahaha! Aku rasa lepas ni aku akan aktif dalam blog ini kot.
Dari fan page ke blog? Hahaha Agak gila disitu.
Dan fasal Nuffnang, aku akan buat satu entri untuk cara-cara nak letak kat blog kau orang ya.

Ok, mengenai blog baru ini, meh aku terangkan serba sedikit untuk kau orang lebih faham la ye, haha
Berikut adalah arah tuju setiap tab bar diatas :P

NEW!- Ini just entri terbaru je. A.K.A link blog aku. haha
Linda Zizan - Ini fasal diri aku, boleh klik dan baca pada kali pertama menapak blog ini.
CER-PEN - Lepas dah baca link fasal aku tu, kau orang mesti kau kenapa ada cerpen ini. Dan ini adalah antara koleksi aku.
P.I.L Hati - Mesti ada yang tertanya tanya, apa itu PIL Hati, bukan? Pil hati ini singkatan pada Puitis Itu Luahan Hati. So, puitis puisi semua akan dilabelkan disana.
Twitter -Anda akan dibawa ke dimensi yang berbeza, iaitu my Twitter.
Formspring -Pun anda akan dibawa ke dimensi berwarna biru. Alang alang dah tekan, sila tanyakan seoalan, tapi jangan sesekali tanya soalan yang melibatkan berat badan, dan juga jumlah lemak yang ada. Thanks!
Penulisan2u - Kat sini kau orang boleh membaca cerpen yang aku hantar pada mereka. Jangan lupa komen sekali! Haha!

Ok, just it. Dan terima kasih daun keladi sebab sudi baca dan singgah blog ini.
Kau orang nampak Chataholic sebelah kanan kau orang tu kan, alang alang dah singgah sini, tinggalkan link di situ, nanti aku boleh singgah blog kau orang pula. Huhu

.  .  .

Dan mengenai tajuk diatas,
Hahaha! Aku suka, dan aku akan buat satu cerpen or novel berdasarkan tajuk/kata buka tajuk blog ini. Mungkin tahun depan. Kontrol besi betul tajuk dia kan, harap harap idea pun sama.. Aduii =.=

Tolonglah doakan aku dapat siapkan novel pertama aku ini!! Banyak sungguh dugaan aku rasa, dah banyak kali aku rasa nak give up, tapi dah sampai ke tahap ini, tak akan lah nak putus asa kan? Go! Linda! Go!!


<3 Google Image <3

P/S ~ Aku kena tidur dulu, abang aku ni duk dah sasau nak skype dengan awek dia. Penangan cinta selama 5 tahun membujang. Aku pelik la, lelaki kan yang sepatutnya mencari perempuan, maksud aku mereka tak akan digelar perigi cari timba jika mengayat seseorang perempuan, tapi kenapa perlu single dalam jangka masa yang lama??

Note ~ Single adalah satu jalan terbaik bagi mereka yang takut pada komitmen.

Just be yourself !

Yeah!
Just be yourself walaupun orang tak suka kau pun.
Well, honestly la,
Aku tahu tak ramai yang tak sukakan aku, kutuk aku.
kata aku annoying, pemalas, menyusahkan.
Tapi, hello.. This is myself! So??

Aku tahu la, kau tu hebat, and I'm not,
Aku tahu la, kau tu cantik/handsome, and I'm not,

Dan kau siapa yang kutuk kutuk my back?
Nak kena kentut ke wana kiss my ass??
Aku tak rasa tergugat pun dengan semua tu, dan aku tak rasa down pun dengan kata-kata kau tu.
Tapi membangunkan aku.
Aku just be myself,
and I am annoying.
So?

Pfftt~

Btw, what do you think about my new layout?
Pinky huh? LOL
New layout, like new book for a new life..
Hahaha!

Dan ya,
Aku cuma gadis biasa yang mempunyai impian yang luar biasa.
Aku mahu ceburi segala peluang yang terbuka,
meloloskan diri dalam segala aspek kejayaan,
walaupun aku tahu, aku tak sekuat mana,
tapi demi impian yang gila,
aku cuba bertahan ..
Bertahan untuk mencapai segalanya.
Untuk menjadi orang halus sehalusnya.
Hikhik.. Seni itu kan halus ..
Haha!

Aku akan jadi lebih optimis dengan segala kritikan,
Lelah dengan kegagalan,
Focus dengan semua impian,
Rajin, rajin, dan rajin membaca.. :P
dan lebih mencintai di atas yang melimpahkan segala rezeki..
Hidup kita telah tertulis, tiada sebab untuk kita persoalkan lagi.
Hidup inikan cuma sekali..

[ Google Image ]

Yup,
I'm believing that now..
Lepaskan kenangan silam, untuk mencipta kenangan baru..
Aku suka satu ayat dalam novel Adilah Cik Serba Tahu karya Aizam Aiman, terbitan PTS One.
"Percayalah, jodoh untuk kita ada, cuma mungkin dia mengambil masa lebih lama kerana 'tersesat jalan' mahupun 'terperangkap dalam kesesakkan lalu lintas'.

P/S: Bukan senang untuk melupakan seseorang yang telah memberi kenangan manis pada kita, tapi kehidupan mesti diteruskan juga biarpun dia telah tiada.

Note: Selamat bangun dari terjatuh lagi, Linda Zizan.

Friday, November 11, 2011

Exclusive Dating.. Kau hado?

Done~
Hahaha, setel satu kerja.
Semalam date, balik balik shooting, aku terus tidur.
Apa kita orang buat? Kita orang buat cupcake at Cake Connection, Jaya One! Mana pic dia?
Damn! Finish oredi before capture it! Haha
Aku ingat buat cupcake tu, tapi sebenarnya just design je, damn!
Huhuhu
Tapi tak apa, I'm join it.. Lupa nak design tagline aku! Hahaha
Lepas itu, kami pergi Tamarind Hill, makan makan disana. First time gua makan tempat macam itu sial!! Makanan pun sodap sodap, nak lagi!! Hahaha But without camera~ LOL
Lepas tu, jalan jalan dekat restoran tu, banyak monkey woo, kura kura pun banyak,serius banyak, aku ingatkan patung yang bertenggek atas batu, sekali tengok betul betul, terpegun gua.. Huhu
Teringat kat kura kura aku yang hilang tu. Nak bela lagi seekor la.. Huhuhu
Lepas setel tu, aku pun balik, best pula rasanya naik van NTV7, (batak kejap).
BTW, I dont feel that i really having a date time tu. Yeah la, dengan camera, ikut arahan. That's it call a date? For me, NO. Its just a shooting, aku dan dia hanya pelakon yang kena berlakon untuk scene dating pasangan bahagia of the years. Interview lagi, what the heck. Huhu Tapi untuk reality program memang macam itu kan? So, just it. Its just a shooting. (Tapi entah apa yang dia kutuk kan fasal aku time interview dia .. huh)

Tapi, aku sebenarnya lagi suka jadi crew dia dari jadi 'pelakon'nya. Entah. Mungkin dah memang minat aku kot dari dulu nak kerja dengan TV TV Show macam ni. Tapi one of them kata, masa tak tentu, dan aku rasa macam 'teeett' pula part tu, hahaha Tapi, memang pengalaman yang best sangat! Rasa macam nak lagi..
Tapi .. ._. < Sila pandang dengan pandangan mata ini terkebil kebil :P

Hmm.. Aku tak sanggup nak tengok episod 7 dan 8, aku rasa macam aku sengaja memalukan diri depan orang ramai, but the 1st episod sudah start hari ini, pukul 8.30pm di NTV7. Kalau tak silap aku lah, huhu
Tapi kalau kau orang nak tengok part aku, sila kira sendiri 7 minggu dari sekarang. Episod ke8 aku dapat date. Jangan lupa tengok Take Me Out Extra, ahad, 7.30pm (tak silap aku) di NTV7 untuk tengok apa kami buat time date, yang itu aku punya episod 8.

So, any casting?? Kalau berpeluang, mungkin aku akan join any cast. Cuma secara jujurlah, aku lebih suka buat skrip dari jadi pelakonnya, tapi tak salah kan kalau kita cuba benda yang kita tak suka dulu baru kita dapat apa yang kita suka. Always like that what? Kan? Huhuhu

And, bila orang bertanya tentang kerjaya aku. Pekerjaan? Secara jujur aku cakap aku tak tahu nak jawap apa, dan time itu aku akan terdiam untuk beberapa saat, dan aku akan cakap ' Tak kerja' walaupun sebenarnya partime kat Mcd. Nak tau kenapa? Sebab aku just partime je, nothing should be proud with that. And nothing that i should said about it. I hate the job, and I hate 'all friend' on it. Aku cuma perlukan duit untuk membayar internet aku. Dan kenapa tak kerja saja? Sebab aku tak rasa yang aku nak kerja. Aku nak siapkan novel aku, lancarkan zine pertama aku. Aku bukan seseorang yang boleh buat banyak kerja dalam satu masa. Itu saja. Nanti next entri, aku upload apa sebenarnya plan aku. Harharhar.
Doakan aku berjaya. *kenyit mata.


[ Google Image ]


P/S: Dating without camera is more fun. :)


Note: Kita tak perlu harapkan yang semua orang akan sukakan kita, sebab kita sendiri pun tak suka dengan semua orang. Tapi bila talk about feeling and relationship ni. Aku rasa, dengan pantas aku akan angkat tangan aku paras bahu, buka seluas luasnya and never to touch it. Mahupun gengam buat ke sekian kalinya.
Sambil berkata 'Woww.. Get that 'things' far from me! FUCKk!'

Monday, November 7, 2011

Take Me Out Malaysia!

This coming Friday 11.11.11, at 8.30pm on NTV7

Harharhar
Just watching at 7th and 8th eps! hahaha
Just kidding, Saksikan Take Me Out ok!
Aku masuk, tapi just untuk eps 7 dengan 8 je..
Huhuhu

Masa 1st day datang, dah dapat date, ni semua doa kawan kawan aku la ni, thanks so much!!
Hehehe
Semalam , persamaan 6/11/2011.
Aku pergi ke KRU studio untuk shooting rancangan realiti Take Me Out, aku dah sampai awal Sri Pentas, pukul 6.
Pukul 5 dah gerak, pagi pagi bangun, dah lah tak cukup tidur, tidur sejam saja, hahaha
Bila dah sampai di Sri Pentas, aku naik bas, and my impression, Wow.. All are pretty and hot ladies!
And i'm not, ada ke lelaki nak date ni.. :(
Huhuhu

So, bila dah sampai, naik atas, kenal la dengan few girl yang pretty, kenal kenal, lepas tu dah sampai, naik atas masuk bilik,letak barang, then turun bawah untuk makan. Lepas tu salin baju and buat rambut and make up. Gila! Hahahaha
Pukul 12pm after lunch ada briefing, dia terangkan apa yang akan jadi, dan mesti buat macam mana , hahaha
Dah setel semua, berdiri kat tempat tu, aku lupa nama dia apa, huhu
Ada nama aku ok! Lily. Tapi aku tak berapa suka ejaan dia, kalau just LILI kan ok... haha

Hehehe~


Aku tak banyak tangkap pic, sebab aku tak bawa cam dan aku segan, haha
Segan segan lagi, kan dah rugi, padan muka, wakaka

Di sini, aku letakkan few la, transform of mine,wakaka

UPDATE 23515 : maaf .. tolong delete gambar aku yang terdedah aurat.. I made mistake. forgive me.. tq

Pandangan aku bila atas stage, entah kenapa aku tak 
gementar berdiri atas ni dengan ramai audience dan
5 kamera! Aku just ..
SUKA~ :)

Muka ke-poyo-an untuk 7st esp. :D
Aku memang gemuk pun, SO?

Yang lagi satu ni untu episod kelapan,hahaha!




Btw, before a guys come out, the production girl will inform to us that the guys is malay, indian, chiness and so what ever, then the question will be about 'blaa..blaa..blaa'
Btw, I'm just looking for a malay guys, so, agak dispointed la bila chiness and indian came out, but the malay came out, in 7th eps. I turn off because he look like child, kecik sangat. hahaha
Tapi ada mamat chiness ni encem gila! Aku tak turn off tapi bila dah part ke 3, aku kena turn off juga sebab the production guys said, dia suruh angkat tangan dan berjanji, supaya kalau malay, take malay, kalau cina take cina. So, without any mistake in the talent, I turn off.

The 8th eps. 4th guys, I dont press the button at all, tau tau dah terpilih, hahaha Lantak!
Tapi nak tau pasal apa?
1st impression, Woow, ok, tinggi, love it, but too thinny, haha but its ok la, I just look what he got first.
Bak kata orang, jangan pandang orang dari segi luaran kan, haha
Bila tgk video dia.. Rupanya dia pun same with me, a writer. Maybe not just a indie writer maybe, sebab dia cakap dia kena cuti esok, than bila aku tanya kerja apa, dia cakap writer. Cool. A writer with income. Hahaha!
Aku pun tak tekan lah, but May Ling, my friend yang berdiri sebelah aku dekat stage, tanya aku. 'Why you didnt turn off?' , then aku just cakap. 'Its ok, I like it, I like him'. Lepas tu, si Julie, pengacara, tanya aku pula, kenapa turn on, then aku cakap la aku suka creative people, and same like me, im a writer too. Tapi yang aku benci, AKU LUPA PROMOT PAGE AKU DAN NOVEL AKU MACAM BIASA!! DAMN!! ARGH!
The, bila part ke tiga. Its talent, kau tau, aku dengan May Ling sempat mengata, haha
Aku: I wish he will not do something jerk..
May Ling: Maybe he playing gasing.
Aku: Nayy.. Syaz said he will ask about animal, its might be an animal
May: A snake
Aku: Cant be.(dengan berkerut)
May: Yeah la..

Dan, pop... Ambik kau, tercengang aku! Dah la masa aku tulis dekat borang benda yang aku benci tu ular, Hahaha! Ok! Pengakuan! Aku tak benci ular, dan time itu aku tengah tak tahu benda apa yang aku tak suka, sebab aku tak rasa aku tengah benci kan sesuatu or seseorang. So aku just main write je apa yang keluar, time tu keluar pula ular, just buat je la. Maaf guys! Haha
Then, memang dia bawa ular, my 1st imperssion. OMG! Tak akan lah! Sambil berdiri sebelah May Ling. Closer. Hahaha!
Then, Aku cuba tenangkan diri, hahaha Lepas tu, aku tengok dia takutkan the ladies, aku jadi suka, rasa macam dia ni unik, lain dari yang lain, yela. Bukan ular saja, labah-labah dia bela juga. Unik. And I love it. :)
Lepas tu, sesi mengutuk pun terjadi lagi.
May: Dia mesti pilih you punya lah.
Aku: Tak akan la, tengok la, 4 light still on, maybe he will choice Ati, but its ok la, let him turn off mine.
May: No la, dia akan turn off yang cina dan pilih you.
Aku: Then tinggal i dengan Ati?

Then Naz(pengacara, HE'S SO CUTE IN FACE TO FACE OK!!!) pun bersuara.. tanya turn on or turn off. Aku tak tekan, aku tak rasa nak tekan, aku dapat rasa yang reaksi May Ling ternganga pandang aku. Hahaha! Memang gila ok! Gila sangat sangat!! Argghh!!! Aku jadi malu, lepas tu macam tersedar dari mimpi dan berkata, What had i done! OMG4!! Hahaha
Lepas tu, ada pula sesi temu ramah jadah, dah la aku tak reti nak puji puji orang lagi lagi bila orang tu akan tau dan 1 dunia yang tonton akan tau, memang sangat gelabah ok! Dah la baju aku sendat! Terjojol segala bonggol! Aku salahkan stylish! Dan kau orang pun sila salahkan stylish! Dia yang suruh! Haha

Dan kau tau mana aku akan pergi for a date? Buat CAKE! argh! Mula mula aku cakap la aku tak suka masak, then dia kata ini masa untuk belajar masak, tapi the cameraman said kena buat macam xsaited sikit, bila dia tanya, 'betul ke awak tak suka masak.' Dengan cepat cepat aku cakap. "Siapa kata, i la masak.' Hahahahahahahaha
Keluar je dari set shoot tu, aku gelak gila gila and said tu him .. 'What a big lie!!' HAHAHAHA!

Lepas tu, dah habis semua, aku tertinggal bas, aku balik dengan Mike(crew Prime apa tah, orang TV la), sementara tunggu dia, aku dengan mamat tu, lepak la dekat depan KRU Studio tu, lepas tu aku saja la nak borak dengan dia, yang dia benci rambut aku kena spray, yela, nak kekalkan curl aku tu. Aku suka rambut macam tu! Haha! Lepas tu, dia cakap, ini pun gua tak bagi dia sentuh rambut gua.
And my impression, Wow.. Cool. Depan cam saya, awak. Tak ada cam, Gua Lu. Hebat! Aku suka. Hahaha
Serius lah, kan aku dah cakap aku suka dengan lelaki yang tak suka aku dan cakap aku kau or gua lu. Sebab aku jadi selesa. Hahaha

The content has been removed 

The content has been removed 

Saturday, November 5, 2011

M.E.N.G.E.L.A.B.A.H ~

Ayat ini lah yang kawan aku selalu sebut bila aku mula perasan, berlagak dan juga tengah ter'jatuh' .. :)
Ya, aku memang mengelabah, tak dinafikan, tapi nak buat macam mana, dah memang jenis aku macam tu, dalam kata baiknya, over-nervous, haha ok, aku tahu itu pun mengelabah.. haha

Next topic,
Hahahaha!
Mungkin bila baca ni ada yang beranggapan macam macam terhadap aku,
so, aku dah tak kisah, aku nak jadi hati bata dah, well.. Apa yang aku nak coret kali ini,
Just apa yang aku rasa, pendapat aku sahaja.. Kalau tak suka sila cuba benda ni, tekan "Ctrl+W" sekarang.
Terima kasih, kejap, jangan tekan dulu, nanti kau orang tak tahu yang aku nak cakap thanks.
Baik, Terima Kasih~ :) (Sila tekan sekarang)

Ok, FYI,
Aku penulis independent bergenre basic, which is, romantic, horror or combination. Dan aku bergerak berseorangan, aku tiada pengkritik tetap, aku tak ada reviewer, aku tak ada rakan seperjuangan, dan bila jumpa mereka mereka ini, penulis penulis lain, membuatkan aku terfikir yang kami berbeza, tapi sama. Pada mulanya, aku terjumpa satu page ini, Kontrol Histeria(KH) yang mengambungkan karya karya anak seni seperti aku, cuma penulisan mereka lebih kepada fiksi, dan bacaannya cuma untuk 18 tahun ke atas, dan pada pandangan pertama aku bertemu KH, bagi aku sesuatu yang bagus, dan hati aku melonjak keriangan yang akhirnya aku jumpa juga rakan sepejuangan dengan aku, tapi disebabkan aku ni tak ada bakat dalam seksa orang yang betul betul punya seksa, aku tak layak join KH, bak kata bos KH sendiri, sebab aku tak cukup kejam sebab tu tak layak, ok, aku terima. Kemudian aku bertemu dengan ZineSatuMalam (ZSM), yang ini pengaruh mereka lagi besar sebab mereka bergabung dengan mana-mana penulis yang ada pada satu malam mereka ada kan untuk membuat zine. Bagi yang tak tahu, Zine adalah singkatan daripada Magazine, dimana penulis akan mencipta karya sendiri atau gabungan rakan-rakan, kemudian diprint dan seterusnya disebarkan untuk dijual. Dengan hanya mengunakan kos yang rendah. Itu yang dinamakan Zine. Berbeza dengan zine lain, ZSM bukan untuk dijual, tapi hanya untuk suka suka, dan boleh diupload dan dibaca. Ok, penemuan aku denagn ZSM, bagi aku satu peluang untuk aku tingkatkan penulisan aku, bak kata bos ZSM sendiri (yang aku kagum dengan beliau sebab dapat buat zine ni dengan successnya), yang penulisan aku mendatar, dan kena improve lebih supaya jalan cerita menarik. Ok.. Aku terima. Selain daripada mereka, ada juga zine-zine, blog-blog writer yang lain dan bagi aku mereka ni macam adik beradik sebab mereka saling menyokong antara satu sama lain, yang dalam masa yang sama membuatkan aku cemburu.

Ok, Aku tak kisah orang nak kata yang aku ni over nak naikkan nama Linda Zizan, sibuk nak ada page sendiri, bajet artis ada page sendiri dan tulisan aku ni tak layak pun untuk dibaca.
Aku post benda ni sebab aku just nak lepas apa yang aku rasa, dalam masa yang sama aku nak bagitahu writer writer lain yang ...

Bro/Sis.. Kita sekarang ni berdiri dalam satu landasan yang sama, yang kita ni berjalan ke satu arah yang sama cuba berbeza platform. Mungkin platform kau lain dari yang lain, dan platform aku lebih kepada genre basic, tapi yang basic itu yang ramai reader luar dari cyber ini yang nak baca, lagipun wahai writer terhormat, sebagai penulis yang berbeza platform dari penulis lain, anda tak layak untuk menjatuhkan writer lain dengan kata kata kamu, mungkin bagi kamu itu satu gurauan sebab konsep penulisan kamu pun lebih berat dari genre biasa. Mungkin. Mungkin kita tak serupa, mungkin pendapat kita tak sama, tapi platform kita masing masing punya penumpang yang tersendiri, mungkin bagi kamu, karya aku tak bagus, tak best, tak sehebat kamu, baik, saya mengaku, kalau nak dibandingkan dengan karya kamu itu, sebab genre kamu itu berbeza dari biasa. Baiklah, kalau betul penulis penulis genre kamu itu bagus sangat, berat sangat kalau nak dibandingkan dengan penulis genre basic ni. Kenapa penerbit beriktiraf seperti Buku Prima, Alaf 21, Kaki Novel yang buku buku mereka lebih banyak menjual genre basic? Dan bacaan kamu cuma untuk 18tahun ke atas. Atau mungkin tak sesuai untuk berada dipasaran dunia, hanya terdapat dipasaran gelap. Dan hanya orang orang tertentu sahaja yang boleh faham, boleh masuk dan boleh terima. Aku bukan nak kata aku ni bagus, tak! Kamu lagi hebat. Cuma situasi aku ni berada ditengah tengah, antara yang hebat beriktiraf dan hebat berkarya bebas, which is indie writer. Ingat senang ke nak jebakkan diri dengan kau orang, aku tau ramai yang mengutuk aku. Tapi aku pegang kata kawan kawan aku, dunia ini besar, bukan seribu dua penduduk dan kita punya banyak cara untuk lonjakkan diri, sebab kalau kita tak lonjolkan diri bagaimana orang nak kenal kita, bagaimana orang nak baca karya kita, kita akan jadi nobody with great artwork. Bukan ke jadi somebody with bad artwork lebih baik, sebab kita boleh perbaiki  tulisan dengan adanya rakan seperjuangan. Sebab itu perlunya pesaing. Tapi bersainglah dengan sihat. Bukankah itu lebih baik dari mengatakan yang karya aku tidak layak untuk dibaca? Sedangkan kita sebenarnya berada di platform berbeza, memang lah, mungkin karya aku antara terbaik dari karya lain dalam platform aku, dan karya kamu sebenarnya lebih teruk dari karya lain yang berada di platform kamu sendiri? Mungkin.
Aku lebih suka tulis sesuatu yang ada makna dan ada pengajaran, dan kamu tidak. Sebab ada antara kamu kata padaku kita menulis tidak bermakna kena ada pengajaran. Mungkin. Tapi bila reader aku baca, kenapa aku buat macam itu, macam ini dalam satu cerita aku ni, mereka kata aku memberi satu pengajaran yang buruk dan mungkin akan terikut ikut, kerana apa? Ya, kerana target audience kita berbeza, sebab genre basic ini juga untuk bacaan bawah 18 tahun yang banyak terikut ikut apa yang mereka baca. Manakala kamu pula adalah bacaan 18 tahun ke atas, yang sudah boleh berfikir dengan sendiri apa pengajaran disebalik yang tersirat.

Aku tak kata yang aku bagus, cuma aku nak kamu bezakan yang setiap penulis ada laluannya sendiri, pembaca tersendiri dan kehebatan yang tersendiri jua..
Tapi kita tetap berdiri atas satu nama yang sama iaitu PENULIS.

[ Google Image ]


Caption: Pukul 6.30 pagi 5hb Nov. 2011. Aku kena berada di Sri Pentas tepat pada masanya. Sekarang jam menunjukkan pukul 12.55 pagi. Dan aku tak tidur lagi. Adess. Aku ada shooting for Take Me Out Malaysia dimana aku telah terpilih menjadi salah seorang peserta reality show ini. Yang pada mulanya aku pergi casting just untuk suka suka! Damn!

P/S: Aku lagi suka melihat nama aku di credit story part penulis skrip dari jadi pelakon utama.