Tuesday, August 14, 2012

WARKAH MELATI: Wahai para pemburu Lailatul Qadar, apakah lagi yang kau tunggu kan?


Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda:
Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada 
malam yang ganjil dari 
sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.
(al-Bukhari)

Hazrat ‘Ubadah Bin Samit رضي الله عنه telah bertanya kepada Nabi صلى الله عليه وسلم tentang Lailatul Qadr. Lalu Baginda bersabda, “lanya berlaku pada bulan Ramadhan pada sepuluh yang akhir.
Sesungguhnya ia berlaku pada malam-malam yang ganjil, pada malam ke 21,23, 25, 27 atau 29 ataupun pada malam terakhir dari bulan Ramadhan.
Sesiapa yang bangun beribadat padanya dengan iman dan niat untuk mendapatkan ganjaran, semua dosanya yang terdahulu akan diampunkan.

WARKAH MELATI: "Malaikat maut bersama kita tadi, mak."


Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :
" Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. 
Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa."

15 minit sebelum berbuka, 13hb Aug.

"Mak, tadi malaikat maut ada bersama kita. Ditatap wajah dia yang sayu itu, lalu dicabutkan nyawanya dengan sepantas kilat, tanpa sempat kita mengetahuinya."

"Sudah ajal dia, nak buat macam mana," kata mak tanpa perdulikkan aku.

"Tapi mak, kalau saya ada bersama kucing itu, pasti saya juga yang dibawa bersama. Pasti saya juga dilanggar kereta itu."

"Mak. Malaikat maut selalu menatap wajah kita mak, saya takut mak, saya takut."