Thursday, December 27, 2012

MencintaiMu, Ya Rabb-ku 1

Tanya mak, "Ir apa khabar sekarang? Anak dato' Naz tahu kamu masuk hospital?" Diam. Selagi kita tak telefon, selagi kita tak bagi tahu, memang-- jangan harap lah dia nak mesej atau call kita dulu. Aku seakan menjawap persoalan mak dengan muka penuh kekecewaan, tanpa suara.

"Tak apa lah mak, jodoh tu urusan Allah, Dia yang kawal hati kita untuk sayang pada siapa, suka pada siapa, Dia yang menutup pintu hati kita, menutup pintu hati dia.. Siapa lah kita nak halang, bila terang terang, Tuhan dah bagi amaran dia bukan untuk kita, mak." Bebel aku dalam hati. Kerna aku tahu yang akan di balas oleh mak--

"Kalau sudah tahu kita ini cuma hamba, kenapa kamu tak minta saja pada Dia? Kenapa kamu tak berdoa lebih agar Dia bukakan pintu hati tunangmu, agar selalu hanya ada kamu?" Mak yang penuh dengan sikap kelembutannya akan membuatkan si pendengar cair bila mendengar nasihat beliau, tapi aku sebagai anak. Ayat itu sudah biasa. Selalu. Hingga aku bosan mendengar. Bukan aku tak mahu mendengar nasihatnya. Tapi.... Mungkin aku sudah penat dengan dugaan yang ada ni. Jadi aku pasrah, biar lah apa pun nak jadi.

"Kita ni, Ad.. Tak boleh terlalu mengharap pada manusia untuk terus begitu. Manusia tetap berubah. Hari ini lain, esok lain. Kita cuma boleh berharap pada Pencipta kita. Siapa lagi yang kita boleh harapkan? Kalau Ad terus macam ni, sengaja sakitkan diri sebab mahukan simpati, mak tak yakin hubungan Ad dengan Ir boleh berkekalan. Biarlah semuanya berlandaskan Allah, nak." dalam diam mak mula bersuara. Dia sudah faham benar dengan sikap aku ni.

"Atau mungkin Tuhan tu yang dah tutup pintu hati Ad untuk dia, mak..."

"Tapi sebab kenangan, buat Ad terikat?"

Sunday, December 2, 2012

BERTABAH LAH WAHAI HATI

"Boleh jadi kamu membenci sesuatu, padahal ia amat baik bagi kamu, dan boleh jadi kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagi kamu.Allah mengetahui, sedangkan kamu tidak mengetahui"
(Surah al-Baqarah ayat 216)

Saturday, December 1, 2012

BANGUNLAH, LINDA !!

Linda, linda.. Kalau kau PERCAYA pada diri sendiri, 
kalau kau SAYANG diri kau, 
kalau kau YAKIN dengan diri kau tu, 
letakkan sepenuhnya ketentuan pada ALLAH. 
Aku percaya, kau pasti akan jadi SEMPURNA, dan dapat apa yang kau nak. 
Bukannya terus menerus berfikiran negetif. 

WAKE UP, GIRL! LIFE IS TOO SHORT, SWEETHEART!!

Friday, November 30, 2012

Kau mahu tahu satu rahsia?

Jodoh itu pilihan kita sendiri, tahu.
Ok, baiklah, ianya bukan rahsia lagi. Hahaha!
Dah lama tak update, maka aku mahu update seperkara dua disini.

Pertamanya, doakan aku berkerja lama di tempat baru! Sebagai designer/admin/sales/penjaga kedai/si senyum yang palsu, hahahaha! Dimana? Ada lah! :P

Oh ya, maaf ya bagi peminat karya rare, post kali ni, aku update sesuatu yang sangat klise, ah! Ya ya, karya aku semua klise klise. Pfft!

Cinta~
Kau tahu? Ya, bagus bagus. Sebenarnya, mengenai seseorang ini, aku lebih suka jika tak beritahu pada sesiapa, mahupun keluarga aku sendiri, tapi, memandangkan dia dah tahu tempat tinggal aku, jadi dia dengan rajinnya akan datang ke sini, nak tak nak, jumpa la juga. Dan ya! Dia lelaki pertama yang buat begitu, dan oleh kerana agak kerap dia datang, jadi mak pun nak sangat jumpa dia.

Oh, mak! Saya tak sedia lagi sebenarnya. Bukan tak serius dengan dia, ya memang saya sangat mahu mengahwini dia! Tapi, masalahnya, walau dengan siapa kita bersama sekarang, belum tentu dia jodoh kita, sedangkan yang berkahwin pun boleh bercerai tahu! Jadi, bagilah saya masa untuk buktikan yang kami boleh bersama membina masjid. Saya tak mahu bawa jumpa lebih dari seorang lelaki, dan tunjuk pada keluarga. Biarlah dia yang pertama dan terakhir. Dan moga dia yang terakhir, hmm.

Ah! Oleh kerana aku ni tak banyak kawan lelaki yang bertandang di kedai abah, boleh dikatakan TAK ADA LANGSUNG! Lagi lagi yang seistimewa dia, maka aku tersangat lah malu tahu! Hahahaha. Kecoh kawan kawan mak dibuatnya! Hahahaa

Mengenai si jejaka itu, memang lah aku nak rahsiakan dari semua, tapi memandangkan mak mahu juga tahu, maka tadi dia datang ke kedai, ambik kau,berpeluh dibuatnya, hahahaa! Sengal~

Bukan sebab aku tak serius dengannya, aku jujur, aku serius. Tapi, jika mengikut perancangan, dua tahun lagi barulah semuanya akan jadi nyata, insyaallah.

Jika mahu tahu siapa dia, maka doakan aku ada jodoh dengannya, doakan yang dia memang untuk aku.

Oh ya, hanya seperkara. Nama abah kami; sama! <3

Jangan kecoh kecoh kan ya,
ini rahsia antara kita saja! Shh ~


Saturday, October 27, 2012

Agak agak boleh siapkan tak? :S

Seruan Oujia 
(Tak set tajuk bebetul lagi)
Lagi 25k+++ patah perkataan lagi -__-


Ayuna Ayumi
Yang ini baru mula. Baru dua bab. Hmm :|

Sementara aku berusaha,
doakan semuanya berjalan lancar.
Aamiin.

Tuesday, September 25, 2012

Makin hari makin bertambah tua, tapi pahala? :|

Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya: 
“Allah memberikan rahmat kepada seseorang yang berusaha mencari harta dengan jalan yang halal dan membelanjakannya dengan cara sederhana dan berhemat serta menabung kelebihannya untuk hari susah dan hajatnya.”
Riwayat Ibn an-Najjar.


Assalammualaikum, dan salam sejahtera pada pembaca (kalau ada =.="). Ya. There's had been a long time didnt update in this blog, totally buzy around here. Hopefully, blogger blogger, blogwalking blogwalking yang singgah sentiasa berada di bawah rahmat-Nya.

Entri kali ini cuma entri penjelasan dan juga statement (eh), dan juga luahan setelah lama tak mencoret aksara disini, dan juga apa-saja-yang-aku-tengah-type-ini (berapa banyak dan juga lah! lulz -.-")

Wednesday, August 15, 2012

Mengenai blog ini

“ Aku cuma berkarya,
tak semuanya adalah benar benar,
Tak kan ku coretkan segalanya tentang diriku,
tak akan ku luahkan semuanya perasaan aku,
Kerna aku ini anak seni.
Aku menulis agar semua mengerti,
yang kau tak sendiri,
Yang semua manusia turut alami.

Jadi aku lakar menjadi aksara,
lalu ku ciptakan ceritera,
dimana semua boleh mendengar. 

Tuesday, August 14, 2012

WARKAH MELATI: Wahai para pemburu Lailatul Qadar, apakah lagi yang kau tunggu kan?


Daripada Aisyah r.a. Sesungguhnya Rasulullah SAW telah bersabda:
Berusahalah untuk mencari Lailatul Qadar pada 
malam yang ganjil dari 
sepuluh malam terakhir di bulan Ramadhan.
(al-Bukhari)

Hazrat ‘Ubadah Bin Samit رضي الله عنه telah bertanya kepada Nabi صلى الله عليه وسلم tentang Lailatul Qadr. Lalu Baginda bersabda, “lanya berlaku pada bulan Ramadhan pada sepuluh yang akhir.
Sesungguhnya ia berlaku pada malam-malam yang ganjil, pada malam ke 21,23, 25, 27 atau 29 ataupun pada malam terakhir dari bulan Ramadhan.
Sesiapa yang bangun beribadat padanya dengan iman dan niat untuk mendapatkan ganjaran, semua dosanya yang terdahulu akan diampunkan.

WARKAH MELATI: "Malaikat maut bersama kita tadi, mak."


Sebuah hadis Nabi s.a.w yang diriwayatkan oleh Abdullah bin Abbas r.a, bahawa Rasulullah s.a.w bersabda yang maksudnya :
" Bahawa malaikat maut memerhati wajah manusia di muka bumi ini 70 kali dalam sehari. Ketika Izrail datang merenung wajah seseorang, didapati orang itu ada yang gelak-ketawa. 
Maka berkata Izrail : Alangkah hairannya aku melihat orang ini, sedangkan aku diutus oleh Allah Taala untuk mencabut nyawanya, tetapi dia masih berseronok-seronok dan bergelak ketawa."

15 minit sebelum berbuka, 13hb Aug.

"Mak, tadi malaikat maut ada bersama kita. Ditatap wajah dia yang sayu itu, lalu dicabutkan nyawanya dengan sepantas kilat, tanpa sempat kita mengetahuinya."

"Sudah ajal dia, nak buat macam mana," kata mak tanpa perdulikkan aku.

"Tapi mak, kalau saya ada bersama kucing itu, pasti saya juga yang dibawa bersama. Pasti saya juga dilanggar kereta itu."

"Mak. Malaikat maut selalu menatap wajah kita mak, saya takut mak, saya takut."

Friday, August 3, 2012

WARKAH MELATI: Apa bakti kau pada keluarga? (Monologue)


Berdasarkan hadis Rasul saw yang mengatakan, 
“Anak adalah raja selama tujuh tahun pertama 
dan hamba pada tujuh tahun kedua 
serta teman musyawarah pada tujuh tahun ketiga.” [12]


Aku bukan lah seorang yang sempurna untuk menafikan ketidakperihatinan diri pada keluarga. Bukanlah pada keluarga sendiri, tetapi keluarga yang membesarkan. Aku percaya penulisan ini akan membuatkan manusia berkata kata, paling tidak mengata aku sekalipun, mereka pasti akan mempersoalkan, (setidak tidaknya) "Kenapa kau tulis begini?" "Nak meludah ke langit lagi?". Senyum. Sebelum kau datang dan mempersoalkan. Maka, aku beri kau satu ayat ini, daripada William Trevor; "People like me write because otherwise we are pretty inarticulate." Moga kau faham.

Sebagai seorang yang pemikiran negetif seperti aku, pastilah terlebih dahulu memikirkan yang buruknya, dan kemudian barulah yang baiknya. Aku tahu, aku perlu berubah. Tapi manusia memerlukan masa untuk berubah sepenunhnya. 

Monday, July 30, 2012

Kata itu ini

Mereka selalu berkata kata,
Yang mereka tak suka itu, tak suka ini,
Mereka terus menyuarakan betapa bencinya,
betapa sukanya.
Tapi mereka tak sedar, 
kata kata mereka itu menyakitkan hati.
Bukan saja satu,
malah beribu.

Saturday, July 28, 2012

Buat duit tanpa modal

Dengan says, churp churp, zoshare, nuffnang, vanilla coklat, perlaunchX dan heartbeat, anda boleh menjana pendapatan sampingan tanpa perlu keluarkan sesen pun.

Berapa je boleh dapat kan?
Dengan bagi orang klik link anda, anda akan mendapat duit beratus ratus, beribu ribu. Lagi lagi kalau anda join lagi banyak website yang memberi peluang berkhidmat dengan anda. 

Macam mana?
Alaa, dipendekkan cerita, di-senang-kan lagi al kisahnya, kita dibayar dengan iklan yang kita buat. Kita mendapat komisen daripadanya. Lagi banyak anda promote link anda, lagi banyak duit yang anda dapat. Oh, tolonglah, jangan nak senang je, duit mana yang boleh dapat dengan petik jari? Login fb dan duit masuk? Itupun memerlukan iklan yang banyak, promote link yang rajin. Dan sudah tentu memerlukan modal. Jangan mudah tertipu. *wink wink*

Thursday, July 5, 2012

KEJAP KEJAP! BLOG AKU HODOH LAGI~

Ah, panas pulak hati kita favicon untuk google crome ni tak menjadi dari tadi!
Huh. Sabar, linda sabar. Huhu.
Ah! Dah nak pukul 1 ! Ok. Kena tidur dulu. 

Maaf, visitor. 
Blog masih lagi dalam pembikinan, jadi memang agak tak berfungsi. 
Maaf ya, datang lagi nanti. n_n

Sebelum tidur, jom buat senaman pingang,
untuk membanteras lemak di tepi pingang.

Ayohh~~ Follow my cow~
Right~ Left~
Right~ Left~ Right~ Left~

Kbai~

Monday, May 28, 2012

Kerinduan melampau


Festival Teater Kuala Lumpur 2012.
Teater Misteri Kampung Kurma,
17 Mei 2012

Wednesday, May 9, 2012

Selamat tinggal, pena.

Sejujurnya, memang dah lama tak menulis, lama tak buka MS Word, lama tak bukak notepad, lama tak menconteng buku yang dah penuh dek aksara tu, lama tak jejalan sesorang tawaf KL untuk mencari ilham. Mungkin mood dan idea tak selari dahulu. Apa boleh buat, mungkin belum rezeki untuk ada buku atau skrip sendiri lagi. Jadi, dari aku membuat korang ternanti nanti next story atau novel aku, aku dengan rasminya disini, akan katakan sesuatu supaya korang beri aku masa dan doakan aku, cuma waktu dan saat ni, aku agak kusut sikit. Baru mula kerja, memang kena banyak belajar dulu, sehingga lah segalanya baik baik, dan semoga show teater aku pun berjalan lancar, pada 17hb Mei ni. Amin..

Jadi, secara rasminya. (Ateh, terformal lak, haha)
Aku akan berhenti menulis untuk seketika ini, mungkin hingga hujung tahun ini atau setahun, mungkin setahun setengah, atau juga dua tahun. Dan kala itu, Insya-Allah, aku akan membawa sedikit buah tangan. Doakan aku.

Selamat tinggal, aksara. :)

Tuesday, May 1, 2012

Saya budak pemalas

Ya. Saya sangat malas sekarang ni.
Dan setiap kali saya malas, pasti diserang headache sebab online terlalu lama untuk hilangkan kebosanan.

Tuesday, April 17, 2012

Dunia pinjaman

Aku perhati jemari ini,
ku rasai kulit ini,
Aku lihat di dalam cermin,
wajah seorang gadis gempal.
Tak semena mena air mata mencurah pelahan.
Kesal akan peribadi sendiri,
Kenapa segalanya seakan nyata sedangkan semua ini cuma sementara.

"Aku terlalu mengharap cinta kaum adam, 
hingga lupa mencintai Pencipta.
Aku terlalu mendampakan kasih si jejaka,
hingga terlupa yang dunia ini cuma sementara."

Thursday, April 12, 2012

Pentakut

Aku...
Perempuan pentakut yang macam aku ini,
masih kah lagi layak untuk bicara perihal cinta?
Untuk menjaga makan minum, pakaian serta perihal segala?

Aku masih tak mampu untuk kata terus pada kau,
bukan aku tak berusaha untuk bersedia hidup bersama kau,
Cuma aku hanya perempuan pentakut yang hina.
Takut dengan kelemahan sendiri.
Takut pada bayang sendiri.

Wednesday, April 11, 2012

Afraid


Bila terasa bahagia, tercuit pula perasaan takut dikecewakan,
mungkin aku terlampau menerima kebahagian,
hingga terlupanya ada si kekecewaan menanti untuk menyergah.

Jodoh itu rahsia Allah

Benar, kita sendiri tidak ketahui jodoh kita sendiri, bila sudah tiba waktunya, perasaan yang begitu indah akan dirasai, dan waktu itu jugalah kau akan bersyukur gembira.

Aku tak berani lagi berkata yang aku tak bersedia untuk bernikah, benar. Selagi hajatku tak kesampaian, aku nekad tak mahu berkahwin. Tapi, kemon lah. Kita cuma hamba yang menurut perintah takdir. Jika sudah tertulisnya takdir itu, dimana jodohmu, ajalmu. Maka, tidak akan dicepat atau dilewat walau sesaat.

Haha. Benar. Aku jatuh cinta pada manusia yang aku sendiri tidak pernah kenal, dan apatah lagi jumpa. Tapi aku suka dengan sikapnya. Dan entah kenapa aku rasa macam ada sesuatu pada dia, tak seperti dengan bekas teman lelakiku yang lain, dan lelaki yang aku kenal. Tapi aku percaya yang dia boleh bimbing aku. Aku rasa aku jatuh cinta. Bukan jatuh cinta mahu bercinta, tapi.. Aku rasa aku nak bernikah dengannya. Ah. Gila bukan? Sangat gila! Tapi islam tak menghalang pun kan, aku sudah cukup syarat untuk bernikah, islam lagi mengalakkan untuk bernikah muda. Aku tak mahu dosaku bertambah, dan aku tahu, jika aku diikat dengan tali yang sah, maka penglihatan, dan segala tuturcara aku akan terbatas, dan insyaallah, semoga aku kembali ke jalan yang sepatutnya aku lalui.

Friday, April 6, 2012

Gadis Upahan

12th Sept 2014,

Di sebuah cafe yang terdapat di Kota Hill Vell yang baru membangun itu, terdapat dua orang wanita yang sedang duduk bersebelahan cermin yang membolehkan mereka ditonton dari luar. 'Kitty's Cafe' tertentera di atas kaca lutsinar tersebut. Wanita berambut hitam panjang menolak duit di dalam sampul, kulitnya sedikit berkedut dimamah masa. Wanita dihadapannya hanya melihat sampul tersebut, memiliki rambut berwarna perang paras bahu, sedikit curl dihujungnya. Kulitnya gebu dan menawan, citarasa semua jejaka.

"Tolong aku, Carly... Ini terakhir.." Kata wanita berambut hitam pudar ini. Wanita yang dipercayai bernama Carly hanya tersenyum pahit. "Beritahuku segalanya."

Dia menarik nafas panjang sebelum memulakan bicara. "Semalam.. Kami sepatutnya pergi ke tasik untuk berkelah seperti biasa, tetapi dia telah menempah hotel, dan kami.." Carly terdiam, wajah Fereensa menahan sebak bila suaminya berlaku curang dengan gadis yang diupahnya sendiri untuk mengawasi suaminya. Ini merupakan kali kedua dia mengupah gadis tersebut untuk mengoda suaminya bagi menguji kesetiaan lelaki yang dicintainya itu.

"Kami chek in, dan menonton televisyen, tapi pandangan matanya tak celik memandang payudara aku, dan entah macam mana, kami bercium, dan .." Dia mengosok hujung cawan berinti kopi dengan penuh keasyikkan. Bibirnya digigit manja. Tiada senyuman terukir. Cuma rasa bersalah kerana telah meniduri suami pada kliennya.

Tuesday, April 3, 2012

My Suicides Note

Nampaknya tak semua yang aku rancang dalam sebulan dua lepas menjadi seperti yang diharapkan.
Mungkin ada hikmah, tapi aku tak pasti apa hikmah yang satu ini, sama ada hikmah atau balasan, entah lah. 

Lagi lagi bila aku cuba aturkan hidup aku sebaik mungkin, dan semuanya tak berjalan seperti kehendak aku, dan aku tahu Allah tak izinkan. Sebab itu semuanya tak menjadi. Pada mulanya aku masih boleh bertahan. Aku cuba berfikiran positif. Mungkin aku perlu lebihkan usaha. Tapi bila tiba disatu tahap yang aku rasa amat terdesak dan aku amat mahukannya. Aku masih lagi tak dapat menyudahkannya. Aku tahu, aku banyak buat segala macam benda sekarang ini. Aku cuba siapkan novel aku, aku cuba hantar proposal untuk stesen TV, aku memasuki kelas teater. Ya. Tak menjadi seperti yang aku sangka. Segala masa telah aku atur dengan sempurna. Tapi, novel aku masih tak siap, proposal aku masih tiada reason, dan kelas teaterku, aku rasa cuma itu yang menjadi cuma.. Percakapan aku. Ah! Aku benci aku tak dapat menyebut satu satu perkataan dengan baik!! Aku benci tak dapat mengingati skrip dengan cepat!! 

Aku benci diri aku! Aku benci!!

Sunday, April 1, 2012

Cinta itu klise

Maksud sebenar cinta,
Pasti ramai sudah merasai rasa cinta itu sendiri. 
Jadi malas untuk aku huraikan bermacam jenis.
Cinta buta, cinta pekak, cinta tuli.
Monyet, monkey, surat cinta, cinta alam maya,
Ok, itu pastinya ramai yang telah merasai.
Bagaimana? 
Sedap? Manis permulaan, masam di hujung?
Sudah lah, cinta tak seperti gula gula masam manis itu.

Jika kau sudah tahu,
cinta itu pahit, yang lagi mau dikemam kenapa?
Jika kau tahu sudah,
cinta itu manis, yang lagi dimau buang kenapa?

Saturday, March 31, 2012

Pssst! Sini nak bisik!

Hai. Sekadar ingin mengucap salam.



Terima kasih kerna sudi melawat belog sepi ni lagi,
agak buzy dengan kelas teater, nak buat proposal skrip lagi,
dan juga novel.
Doakan aku berjaya.

Saturday, March 10, 2012

Saya kembali buat seketika.

Hai,
Selamat bertemu. Apa khabar? Lama sudah tak bertemu. Aku disini sihat sahaja, bertambah gemuk dan sihat. Alhamdulillah. Lemak ni begitu sayang untuk tinggalkan aku.

Ok. Aku rasa agak cilaka bila type terlalu formal ni, haha. Lantak.
Oh, aku baru balik dari Bengkel Sharing Session bersama Mazelan Manan. Bengkel skrip. Sangat seronok dan sangat faham semuanya. Dan sekarang aku sudah boleh buat proposal dan bersiap sedia untuk patching! Alhamdulillah. Hehehe.

Sebenarnya, aku mahu sambung menulis, tapi entah kenapa fikiran aku hilang pula, aku ada buat jadual aku mulai sekarang. Mahu tahu? Ini (tolong jangan bagitahu sesiapa);

Isnin  - Khamis: Kerja part time kat Mcd, Rawang. Tempat lama.
Jumaat - Ahad: Kelas. Kelas apa aku tak boleh bagitahu dulu, sebab tak pasti aku dapat masuk atau tidak lagi. Jadi, biarkan dulu, anggap saja aku ada kelas. 

Dan malam, setiap 3-5 jam, aku akan luangkan masa untuk menulis novel, dan contengan di kertas putih sinopsis skrip. Mahu tahu perancangan aku? (Tolong jangan bagitahu sesiapa kalau tak mahu terberak depan orang kesayangan esok)

Aku bajet nak buat macam ni, 1 hari - 2 bab : 1 bulan - 1 novel.
Bulan ni aku nak habiskan novel yang tertangguh tangguh tu, novel hantu.
Bulan April: Takdir Arrysa, aku akan masukkan element skrip dalam ini.
Bulan Mei: Gadis Merah Jambu, koleksi cerita pendek.
Bulan June: Bawaku pergi, koleksi 5 kispen yang fedap dengan hidup masing masing. Merangkumi setiap masalah manusia, cth: Diri sendiri, Cinta, Kawan dll.
Bulan July, aku masih lagi fikirkan, ingat nak buat buku yang bertajukkan '7 Warna'. Mungkin koleksi cerpen juga. Huhu

Ok, janji jangan bagitahu sesiapa? Bagus. Nah, rasuah*hulur 5sen*

Itu kalau aku begitu disiplin untuk siapkanlah, aku harap aku boleh. Dan aku harap SelUT Press masih sudi terima novel aku. Huhu

Oh, dan dalam masa sama juga, aku akan selit selit buat proposal, sekarang ni banyak stesen TV buat pitching. Jadi, moh la hantar proposal banyak banyak. Untung untung mereka berminat, bagus la kan, dapat juga job. :D

*senyum kerang*
Aku suka kehidupan aku macam ni, tapi ketiadaan idea itu yang aku rasa palat.
Rasa macam nak terjun bangunan pun ada juga. Haha.

Oh. Sudah lah. 
Kepala aku pening sebenarnya ini. Oleh itu, aku update sesuatu di blog, moga terubat kusut kotak berputar.

Oh. Semenjak dua menjak ni, ramai kawan kawan aku di wall mereka berbunga bunga, tak. Aku ngak jeles deh loh. Yela, wall FB tu kan tempat sayang, sayang, muah, muah. Serupa kau jolok jolok depan orang ramai. Hahaha

Mana ada jeles, tapi sikit tu ada la, gila kau tak ada, aku gadis yang punya perasaan juga ok, aku punya RASA. Cuma aku rasa 'sesuatu' yang aku rindu, dalam masa sama aku takut nak rasa 'sesuatu' tu semula. 
Bercinta dengan kerjaya lebih baik dari bercinta dengan lelaki yang belum tentu milik kita selamanya.

Aku : Aku mahu macam ini juga.
Pakcik Google: Ambillah, nanti tunjuk pada bakal suamimu.
Aku: Baiklah, kepada bakal suami terindahku,
Aku mahu kita seperti dalam ini,
Mungkin bukan sekarang, tapi mungkin di masa hadapan,
bersama selamanya. <3

"Bercinta dalam hubungan yang halal lebih diredhai. 
Nak jolok jolok pun dapat pahala free, keh keh." - Linda Zizan, 2012.

Tuesday, February 21, 2012

Berehat seketika.

Memandangkan aku punya internet had been cut. So, aku tak akan online mengunakan lappy dan mengupdate blog buat masa ni. Aku cuma online using handphone.
So, harap faham la ya, kenapa aku tak update blog ni dan stokinbusuk.

Ini pun aku menghabiskan masa dekat kolej. Ah. Tak. Tak. Aku ada urusan dengan admin tadi, jadi aku ulangkaji pelajaran yang tak pernah aku belajar dekat library kolej. Tapi cuma khatam satu bab je, (Sekarang dah masuk bab 3) sebab kerling(berbisik) kat library tu memekak nak mampus. Nak je gua sound. Huh! . Buku tu baru dapat, jadi agak lembab untuk aku study seorang diri untuk belajar penulisan asa skrip-lakon layar. Jadi, mungkin akan memakan masa sedikit.

Oh, dan 25hb ni aku ada "Sharing Session" dengan otai otai skrip writer di room Skrip Malaysia. Mereka ajar macam mana guna software untuk buat skrip. Harap harap ada sesuatu yang aku boleh belajar. Semoga impian aku tercapai untuk jadi novelis dan penulis skrip yang berjaya. Amin. :)

Oh. Semenjak dua ni, emosi aku tak berapa nak bagus. Agak down dan kecewa dengan penulisan sendiri. Sebab itu aku beriya nak study buku ni, harap harap ada sesuatu yang boleh digunakan dalam novel ni juga. Tapi buku tu bagus ok. Dia terangkan, kemudian bagi contoh. Bagus bagi pembaca yang lembab macam aku ni. Mih! Mih! Mih!

Friday, February 10, 2012

Sejujurnya, aku masih terlalu mentah untuk digelar penulis. Tak layak!

Hari ini, aku blur lagi. Bajet dapat setelkan 5 ribu word untuk cerita gengster. Tapi hampa.
Aku terus menghambakan diri pada Facebook, tak lupa juga pada laman TwitterJaya yang menjadi serbuan cerca maki dan melepas percikkan lava luahan perasaan aku.

Makin aku menghambakan diri, makin kepala berdenyut meronta untuk setelkan benda yang telah aku mulakan.
Sumpah aku kata, aku cemburu pada mereka yang dapat menyudahkan tiga novel dalam masa sebulan, yang sudah punyai buku sendiri, yang penulisan mereka mendapat pengiktirafan. Yang mana semua orang suka akan setiap cerita mereka. Oh. Sesungguhnya hasad dengki itu sesuatu yang tak baik. Tapi, ianya bukannya dengki. Dengki itu lebih kepada kebencian,

Sunday, January 29, 2012

The greatest 1, 001



Ho. Ho. Ho. Baiklah. Aku tak perasan rupanya sudah cecah 1001. Terlewat nak print sreen. Damn it!
Btw, terima kasih daun daun daun keladi kepada mereka yang meng-like dan yang mem-promot. Do like always yow. Pls talking behind me either. XD

Wednesday, January 25, 2012

Tong Sampah Pemusnah Memori

Tahun 2030,

Dia berdiri di hadapan kilang yang tertera nama 'Pemusnah Memori'. Baju unifom kemas dilekatkan pada tubuh. Tag bernama 'Jamal' dan pass masuk diselitkan pada poket baju kemeja berwarna biru muda.
Dia melangkah masuk ke kilang tersebut. Kilang yang intinya segala putih belaka. Mesin pemusnah yang semi besar berada dalam ratusan unitnya. Dia berjalan terus ke tempat duduknya. Manusia lain sibuk melakukan tugas. Mesin separa besar yang bakal dikendalikan akan memusnahkan memori yang pelanggan mereka serahkan untuk dimusnahkan. 

Satu, Dua, Tiga dan masih lagi mengira.

Agak lama aku tak menulis disini,
Walau tiada siapa yang baca, aku tetap mahu menulis.
Lantak.

Aku agak buzy lately.
Sibuk menulis benda yang aku telah mulakan, cuba nak menghabiskannya kemain azab. Tapi minat itulah penawarnya, ye dak?

Dalam masa yang sama aku cuba melarikan diri dari terus addict pada internet. Sebab aku ada baca satu artikal di surat kabar, yang penagihan pada internet dapat memusnahkan otak. Dan ketagihannya sama seperti ketagih pada dadah. Dan ya, sudah tentu aku tak mahu musnahkan otak aku yang tak berapa pandai ni.

Lagipun, aku tak dapat menulis dengan membuka Twitter, dan Facebook. Aku tak sehebat mereka. Tak langsung. Tapi aku cuba jadi lebih hebat dari mereka. Masih mencuba, dan terus mencuba.

Doakan aku dapat selesaikan novel seram, dan cerita gengster ni. Selepas itu, baru aku dapat tumpukan pada penulisan lain.

Empat, Lima, Enam. Dan terus mengira.

Aku rasa jemari aku dah kematu nak
cukupkan 15 ribu words dan 50 ribu words.
*Curian Google*

Saturday, January 14, 2012

Nama dia PK.

Bermaksud 'Patah Kaki'. Antara KKU (Kucing Kurang Upaya) kat kedai aku. Seeokor yang jinak, dan sangat aktif bergurau. XD


Kucing yang patah tangan ni pun masih aktif, panjat pokok kemain.
Inikan kalau kau?
Apa kau mampu segembira diri kau yang sekarang?

Thursday, January 12, 2012

Itu yang dinamakan kehidupan. Apa kau masih mampu teruskan?

Apa yang kita sangka, tak selalunya betul.
Apa yang kita rancang, tak semuanya menjadi.

Benar,
Tak bohong.

Inilah namanya realiti kehidupan.
Mencuba, mencari, menikmati sesaat dalam kehidupan.
Ruang hitam nyah ditolak ketepi, semata mata untuk merasai indahnya dunia.

Akan tetapi,
Apabila semuanya tidak menjadi,
Segalanya tidak berhasil
Atau dalam kata lain,
Punah. Musnah. Hancur. Dan berkecai?

Apa kau mampu untuk teruskan kehidupan?
Apa kau mampu berhadapan hari esok?
Atau mampukah kau hadapi segala kemungkinan.
Apa kau fikir segalanya akan ok?
Akan berlalu dek kenangan silam, kelam lagi gelap itu?
Bila kau teruskan hidup, lupakan segalanya.
Dan semuanya akan baik?

Hidup ini satu medan peperangan,
Sama ada kau terus berjuang,
atau kau mati di dalam medan petempuran.



#CurianGoogle

SEMOGA BERJAYA!