Sunday, February 27, 2011

Jangan harap semua orang sukakan kita, sebab kita sendiri pun tak suka kan orang lain sangat." - Hanis Zalikha

Er, lebih kurang macam tu la juga ayat si hotest model Hanis Zalikha tu.
Apa yang aku suka dengan ayat tu? Kebenaran! Yup! Memang betul pun .. Hahaha
Memang lah kita tak boleh harapkan sangat untuk orang sukakan kita, semua orang. Yela. In fact, kita pun tak sukakan se'part' se'part' orang. Betul la kan? Tak betul? Ok! Kita tengok. Kau suka kawan kau tikam belakang? Hipopotamus  Hipokrit? Dan lain-lain?? Well, tak dinafikanlah. Kalau ada kawan kau yang macam tu, mesti kau tak suka.Hahaha!

Well, The point yang aku nak cakap ni, not too improt important pun. Hahahaha
Ok, so abaikan. Tak penting, saja ja nak panjangkan entri ni. Boleh tak? hahaha
The moral of the mengarut, just be yourself, tapayah harapkan orang nak sukakan kita, betul lah apa yang Hanis tu cakap. Just jadi diri sendiri. Even how suck you are... :D




Perkembangan terbaru cik Linda Zizan kita ni?
Baru je upload cerita baru. Seruan. Pasal hantu yang jatuh hati pada manusia. Macam mana tu eh?? Hahahaha Aku baru upload part 1, alhamdulillah,banyak lah sokongan dari sebelum ni.. So now, dah ada 6 story. Lagi satu cerita jer yang tak upload dekat sini, Takdir Arrysa. (sebab aku malas nak upload and edit! Semua ada 17 part!)

Saturday, February 26, 2011

Hye you! Yeh YOU !! cheak out my new story ... -Seruan

Seruan
Akibat terikut ajakkan sahabatnya untuk bermain mainan seruan hantu atau lebih popular dengan "Spirit of the coin".
Setiap malam Danisya diganggu oleh hantu lelaki yang mahu bersahabat, 
apa yang bakal terjadi?? Apabila sang hantu jatuh hati pada manusia?




Cuba teka gambar sapa aku edit ni .. 
What the soooo handsome ghost!!
Be my BF please!! hahaha 

Thursday, February 24, 2011

Cinta Seiras (2011)

Bertahun menjalinkan hubungan dengannya, akhirnya hubungan Fadzil dan Tania melangkah terus kehadapan, majlis perkahwinan mereka akan berlangsung tak lama lagi, boleh dikatakan Fadzil lah orang yang paling bahagia saat itu, tapi sayang .. Tania pergi meninggalkan Fadzil, disaat mereka hendak diijabkabulkan, Fadzil murung selama setahun, tapi atas supporting kekawan, Fadzil kmbali bertenaga.. dan dia yakin dia akan bertemu dengan insan yang sama seperti Tania.. Dalam masa yang sama, Eriana datang dalam hidupnya, mengubat hatinya, memulihkan lukanya. Tapi dapatkah dia jumpa apa yang dia cari, cinta seiras Tania?







Cinta Seiras (part 1)


Cinta Seiras (part 2)


Cinta Seiras (part 3)


Cinta Seiras (part 4)


Cinta Seiras (part 5)


Cinta Seiras (part 6 - END )




click on image for the better reading

http://www.facebook.com/album.php?aid=48029&id=152997938047460

Friday, February 18, 2011

Siapakah Linda Zizan? (Who is Linda Zizan?)

Siapa Linda Zizan ni?
Linda Zizan? Siapa??
Luna?Lynx? Siapa pula tu?
Lylie? Lagilah tak kenal... Siapa dia?

Mesti ramai yang tertanya-tanya, siapa Linda Zizan ni kan? Luna Lynx .. ? Linda is my last name. Which is, depan dia Norhas .. Maka, jadilah Norhaslinda .. Hahaha Kalau diikutkan al-kisah, memang aku benci nama tu! Ramai sangat da guna nama tu! Linda Jasmen la, Linda Rafar lah, and yang paling famous! Linda On .. Tau kat sekolah, dia orang panggil aku apa? Linda Off ... Yup! Lepas tu, Linda Mat Topo lah.. Weh! What the holy shit  that name!

So, maka dengan itu, aku pun tukar la nama aku ke Lynx. Sebutnya Lin, tapi ejaan, LYNX. Ada 'X' k, tu yang penting, sebab lynx bermaksud kucing hutan dalam bahasa english. Itu gelaran kat kolej lah, aku ni banyak nama gelaran lah! So, i'll tell you one per one, itu pun kalau nak tahu lah, tak nak? You can close this window, NOW!!

Kenalan-kenalan rapat kebanyakannya panggil aku Lynx, and chat member, they call me Luna, and the lastest, Lylie. Nampak tak persamaannya? Semua begin dengan huruf 'L', bukan apa, senang nak pilih rantai berbentuk huruf. 1 thing, have a lot of meaning. I loike~!

Ok, Luna ni, sebenarnya my ex yang guna nama ni kat tempat chat MGS3 dekat wap maxis, dia guna nama perempuan tu sekadar menyamar saja. Suka-suka. Dan, dia ada buat one picture using that name as his avatar. And the picture just nice. So, aku pun terpikat, dan guna nama tu, even now, we was broke up. But, doesn't mean i still love him, ok. Sebab aku suka orang panggil aku Luna. Sweet like honey. Hahaha

And the lasters, was Lylie. Payah jugak sebenarnya nak pilih nama baru ni, sampailah satu hari tu,nak carik nick baru untuk profile dekat mlife, wap maxis, (for you information, segala chat room, chat place dekat Maxis 3G WAP, telah aku terokai, dari yang berbayar, sampailah yang free, tapi aku guna nickname yang berbeza, sebab tu lah aku tak famous mana pun macam ada orang yang se'spesis' dengan aku ni, haha) tertaip pulak nama tu, itu yang terus terpikat dengan Lylie, but they just call me Lyy.

Habit aku ni suka tukar nick, bila nak tegur member lama pun, sampai terlupa nick yang aku guna dulu, so tak jadi lah nak tegur. Buat malu je, bukan kenal pun. Hahaha

The result of all the panjang lebar ni, just nak bagitahu, asal usul nama tu, dan Linda Zizan, Luna, Lynx, and Lylie is a same person. That's all.

Berbalik kepada tajuk asal. Pernah ada orang tanya dekat page facebook aku. Siapa Linda Zizan ni? Well, Linda Zizan ni sebenarnya penulis amatur. Dimana dia menulis cerpen a.k.a cerita-cerita pendek, dan puisi sebagai permulaan untuk menjadi seorang novelis yang termasyur pada abad 2020! (Wah, macam cakap pasal orang lain je, hax!) Dia telah mencipta 5 buah cerpen sejak June 2010 until now. Dan yang terbaru yang dalam pembikinan, adalah Drama Mia Rania(Feb 2011) . Sebenarnya dia ni mula ada minat menulis setelah hajat nak jadi kartunis tak kesampaian disebabkan bakat yang kurang, jadi sejak form 3 (2005) dia dah mula nak menulis, tapi itulah, hati muda (aik! Sekarang dah tua ke?haha), angin tak menentu, tambahkan lagi, dengan penulisan yang tak berapa bagus. Kucar kacir lagi, sekarang pun sama, cuma dah ada peningkatan sikit. Jadi~! Dia berhenti menulis sampailah tahun 2010, dimana minat itu dah datang balik, dan dengan adanya facebook, dia tayang dekat picture with my own logo dengan harapan tak ada orang yang ciplak, kalau dia nak ciplak jugak, memang despert lah orang itu, sebab kena taip, satu persatu perkataan semula. Selain itu, senang untuk reader meng'komen'nya. Dan cerita yang paling dapat sambutan, adalah Takdir Arrysa(Oct-Nov2010). Dan, selain dari facebook, dia mengunakan via blog ini untuk kongsi cerita pada pengemar novel.

Well, apa lagi? Mana dapat idea sewaktu mengarang?
(wah! dah macam temu bual gitu!) Idea datang tak diduga, ingat cinta je ke? Bila idea dah datang, mesti selari dengan mood mengarang, dan jemari yang lincah beraksi dipapan kekunci. Kalau mood tu 100% ada, maka siaplah sebuah cerpen itu hari itu juga. Tapi sayang.. I wish i can be profesional, tak perlu tunggu mood pun, boleh mengarang. Dalam cerita-cerita dia ni, dia akan masukkan sedikit sebanyak kisah benar untuk dijadikan tauladan dan pengajaran, disamping menghiburkan. (tapi kalau sad story tu, menghiburkan ke? Er~~~) Jadi, jangan lah anda salah anggap, kalau ada se'part'-se'part'nya mirip sesuatu kejadian. Sebab saya cubit sedikit realiti, untuk masuk ke alam fantasi. Tak semestinya satu kejadian itu hanya berlaku disana, tapi merata, cuma kita tak sedar. Dan saya berharap, setiap perkataan, memberi sesuatu makna pada anda semua.

Sekian, itu sahajalah yang dapat saya ceritakan. Maka dengan itu, sila sebarkan entri ini untuk pengetahuan semua, sebab saya nak kongsi cerita saya dengan peminat novel tanah air. Yang baik datangnya dari ALLAH, yang buruk, datangnya dari diri sendiri. Sesungguhnya kita manusia sering melakukan kesilapan. Yang salah harap ditegur, yang bagus, puji-pujilah ,... Hahahaha ;P



**To international blogger, i'm apologize for the word i use, 90% of this blog is 100% in malay language.. But only few of it, like poem and lyric, is still in english. So, dont be sad, you also can follow, and read the blog.**

Monday, February 14, 2011

Bruno Mars - Grenade lyric

Easy come, easy go, that's just how you live 



Oh, take, take, take it all but you never give 
Should've known you was trouble from the first kiss 
Had your eyes wide open, why were they open? 


Gave you all I had and you tossed it in the trash 
You tossed it in the trash, you did 
To give me all your love is all I ever asked 
'Cause what you don't understand is 

I'd catch a grenade for ya 
Throw my hand on a blade for ya 
I'd jump in front of a train for ya 
You know I'd do anything for ya 

I would go through all this pain 
Take a bullet straight through my brain 
Yes, I would die for you, baby 
But you won't do the same 
No, no, no, no 

Black, black, black and blue, beat me 'til I'm numb 
Tell the devil I said, hey, when you get back to where you're from 
Mad woman, bad woman, that's just what you are, yeah 
You'll smile in my face then rip the brakes out my car 

Gave you all I had and you tossed it in the trash 
You tossed it in the trash, yes, you did 
To give me all your love is all I ever asked 
'Cause what you don't understand is 


I'd catch a grenade for ya 
Throw my hand on a blade for ya 
I'd jump in front of a train for ya 
You know I'd do anything for ya 

I would go through all this pain 
Take a bullet straight through my brain 
Yes, I would die for ya, baby 
But you won't do the same 

If my body was on fire 
Ooh, you'd watch me burn down in flames 
You said you loved me, you're a liar 
'Cause you never, ever, ever did, baby 

But darling, I'd still catch a grenade for ya 
Throw my hand on a blade for ya 
I'd jump in front of a train for ya 
You know I'd do anything for ya 
I would go through all this pain 
Take a bullet straight through my brain 
Yes, I would die for you, baby 
But you won't do the same 
No, you won't do the same 
You wouldn't do the same 
Ooh, you never do the same 
No, no, no, no



Sunday, February 13, 2011

Maafkan saya..

Sepatutnya hari ni dan semalam,
pengembaraan akan berjalan seperti yang dijangka...
Tapi disebabkan pencahayaan tak betul,
gambar jadi gelap .. Dan
kami menghabiskan 3 jam begitu sahaja.
SIA-SIA !!
dengan satu scene pun tak shoot,
dengan semua muka penat..
Director dah marah-marah,
Eyka tak dapat hayati watak,
aku yang dah mula fade-up,
and skrip (at director ) tak bawak,
akhirnya...
aku rasa sangat-sangat bersalah,
aku dah susahkan dia orang,
untuk shoot cerita yang tah apa-apa tah ni,
rasa macam nak buat cerita lain je,
Tapi...
'Cemburu' tu usaha aku,
titik peluh aku ..
Tapi, dia tah apa-apa..
Teruk!
Aku pun tak tahu lah ...

Masa semua kata nak buat pagi-pagi tu, aku pun terus blah, kemas camera, tripod, tapi bila aku dah terfikir-fikir,
aku jadi sebak, aku dah tak tahan, aku nak menangis, jadi aku masuk tandas rumah eka,
call mika, cerita semuanya kat dia ..
Lepas sesi luahan perasaan, aku terus blah, ambil beg, salam eka, yana..
And aku terus tingglkan putra and Niji camtuh je, bila diorang tanya,
aku just cakap, ' jomlah balik.'
And aku pun terus turun tangga, and naik kereta, sebab abang aku dah sampai, nak jemput balik.

Lepas tu, malam tu, dia orang semua mesej aku, bagi semangat, tapi entah kenapa semangat ni,
Hilang macam tu je,
Aku betul-betul dah tak tahu nak kata apa,
Tapi bila dalam kereta,
abang aku pun kata, pelakon amatur ni, patutnya tak perlukan skrip, sebab masalah pada pelakon amatur ni,
mereka tak dapat nak menghayati watak...
And betul apa yang aku cakap, cerita aku tu, panjang sangat...
so, abang aku pun bagi idea,
dia nak wat cerita cam paranomal tu, sebijik macam cerita uncle seeker,
tapi ada jalan cerita yang berlainan lah,
tapi konsep yang sama, iaitu, mencari hantu...
Dia cakap lagi, kalau ada rezeki, dapatlah antu betul, tak payah nak edit dah....
Pada mulanya bagus gak idea tu,
menarik, menyeramkan...
and nasihat dia boleh aku terima .. tapi cuma 1 ..
peralatan yang tak mengizinkan ...
Ya, peralatan tak ada ..
Hahahahaha
Suck me!

So, cerita pasal hari ni, patutnya aku dah start shooting,
pagi tadi,
tapi aku tidur, legakan diri dengan mimpi-mimpi nan gelap ..
aku mula sedar, aku layak jadi penulis, bukan pelakon ...
ermmm ...
Eka call nak dekat 10x, begitu juga Niji ..
Mesej pun sama ..
Tapi aku ignore kan aja ...
TERUKKAN AKU !
ermm.....

Dulu, masa sekolah dulu,
aku suka dengan kata-kata semangat ni, dari penuli English kot, dah lupa nama dia ....
Tapi tengok lah sekarang, aku sendiri yang give up ...
aku perlukan penasihat sekarang ni ... :'(

"Don't never ever give up, the secret of successful is try HARDER.."

Friday, February 11, 2011

Anggap esok hari kau akan mati!!

Itulah budak gila tu cakap kat aku malam tadi sbb aku dah fedap nak colour storyboard ..
(name je kaler LUNA... tuihh !!)
Hari ni hari yang sanadsanad BARAII!!!
1 ary ta tido sbb siapkan storyboard ..
btw, tdo rumah mieza, 1 rumah ta tido ..
so, agak berbaloi aku tido sampai pkul 3 ary kamiz tu .. hahahaha

EErrmm , esok aku dah mula start shoot, doakan aku dapat berlakon dengan baik ... haha
Tapi itulah ............
Huaarghh!!! Aku tencen lah !! kenapa aku tengok kekawan aku cam ta ada masalah pun untuk shoot?
Ke aku yang terlalu fikir yang macam-macam??
Tencion la!!
Aku sendiri pun tak tahu apa yang aku fikirkan sampai fenin pala ni,
tapi mungkin senarai ni agak membantu dalam fenin aku ni .. hahaha
1- Aku mmg tak ada keyakinan diri pun( MEMANG!!)
2- aku dah banyak susah kan orang sebab project aku ni.. (yela, eka.. and kawan dia tu! Niji .. MAAF!)
3- aku takut props ta sempat na beli .. (tapi niji kate dia akan uruskan .. nak susah apa lah??? Atehh ni lagi dah susahkan dia!)
4- AKU SUNBURN !!! hodohlah aku dalam cerita tu nanti!!(ada tak bedak yg boleh ilangkan dlm mase sejam?hahaha Tampar aku skunk!)

So.... 
apa lagi yg anda rase nak + dlm list tu??
Mungkin semua tu mmbuatkan aku nak give up ..
Give up ...
Give up ......
GIVE UPPPPPP !!!!!!

Tapi taleyh, my project ..
aku nak dptkan A+ ...
A- pun jadilah .....
Urrmm ......
So... Apa lagi yang aku nk taip .??
Hah!!

Subway

Aku dah ketagih SUBWAY lah sygs !! Wack!
Eiyka punya pasal lah ni! Huh!

TOLONG LAH BAGI SAYA TIDUR KEJAP!


Saya benci kerja saya, tapi saya suka perkerjaan saya nanti ..

Wednesday, February 9, 2011

OK, Baiklah .. Ya .....

Ok .. Ok ... Baiklah ...
Ok ... Baiklah ..
Kejap .. apa yang OK neh?
Aku ok?? Ya ! Mestilah aku ok ...
Eh! Kejap! kejap!
Aku tak ok !
Apa?!
YA ! AKU TAK OK !!
SANADSANAD TAK OK !!!
Ya ! Tak sama sekali .. Tak !

Ahhh !!
STOP IT ! STOP IT ! Jangan taip benda yang melalut-lalat ..
Nanti tak ada orang yang nak baca ..
Ok .. Baiklah .,.....
Errr ....
Baiklahh .... Baiklahh ..
Ok .... Semuanya ok ...
Atuhhhh !!!!

Tencen aku ...
Kenapa??
Sbab kena tukar cerita ! Ya ! Kena tukar cerita ....
Kena lukis balik .... kena susun jalan cerita balik ..
Kejap! Kejap !
Bukan kau suka ke semua tu ...???
Ya ! Memanglah aku suka ..
aku suka buat cerita .. aku suka mengarang ... aku suka melukiss .. Tapi PENAT LAH !!
Kau tak penat?? Huh !!
Apa lah aku ni .. Macam boleh hilang pulak tencen aku kan cakap sesorang macam ni ......
So ... Ya ... Baiklah .. Ok lah ..

Cerita terbaru ...
(Macam biasa .. minah ni(aku) minah jiwang .... Cinta, cinta, cinta)
Ok ... aku buat cerita ni daripada sebuah lagu Agnes Monica - Teruskanalah ...
Pasal sepasang couple ni,
tapi gf dia ni terabailah, sebab bf dia lebih suka spend time dengan kenkawan dia, even gf dia kat sebelah dia pun, dia still beborak dgn kekawan dia ..
So, point yang aku nak pertengahklan ...
ANTARA KAWAN DAN KEKASIH ...
MANA YANG LEBIH PENTING .. ??

And .. Kalau kao orang faham cerita ni ..
THE MORAL OF STORY:
Dua-dua sama penting ....
Tapi pada yang tak bersedia dengan kotmitmed macam mamat dalam cerita ni ...
Tak tahu nak bahagikan masa..
Lebih baik, AWAK SINGLE !
Jangan sakitkan hati orang yang dah sayang sangat kat awak !

Hayatilah lagu ni .... :)

Monday, February 7, 2011

Bayi Itu Menangis Lagi

Demi cinta dia sanggup buat apa sahaja ..
Menyerah tubuh pada insan yang tiada ikatan yang sah, sehingga termengandung pada usia yang sangat muda.
Apa yang bakal terjadi pada Bella bila dia mahu menyimpan janin hasil hubungannya bersama Redzuan???




BIML (Part 1- 4)

BIML (Part 2 - 4)

BIML (Part 3 - 4)

BIML (Part 4-4)

click on image for the better reading


Keunikkan Ikan Sebelah a.k.a Pseudorhombus spp. / Achiroides spp.

Biar saya cerita dulu hari-hari yang dilalui...
3HB-5HB ...
saya ke bagan lalang, menikmati keindahan laut yang masin disana sehingga dibakar oleh matahari(sunburn).

3HB FEB '11
Sebenarnya bukan aku nak sangat pun pergi bagan tu sebab aku memang tak cukup masa tok shooting, bila aku cakap at mak aku yang aku tak nak pergi .. poop paaap ~ poop paap ~~! dia sound aku, huhuhu
nak tak nak memang terpaksalah ikut juga. Lepas tu, bila dah plan nak pergi ni, ok ..
Senarai barang-barang yang perlu dibawa...
1- Handphone(semestinya)
2-MP4(wajib)
3-Wiwi the lappy(tok caz hp and Mp4)
4-Alat2 make up semua jadah lah.(tak adalah wajab sangat pun sebenranya)
5-baju/sepender/anak baju/seluar..(perlu sebut ke ? hax)
6-Kipas aiskrim aku tu (malam nanti tak ada lah panas sangat kan?)
7-Kipas tangan ala mak cik kiah yang kepanasan gitu!
8-Cermin mata (bukan yang hitam punya k .. macam anda tao, saya ada rabun jauh yang agak tak agak teruk juga lah,huhu bukan apa senang nak carik jodoh ! hahaha gedik tul aku ni kan!)

Hah! tu lah dia... But wait ! Aku tertinggal sesuatu !!
My NIKON COOLPIX !!!
Secara jujurnya abang aku lah punca aku jadi kedekut untuk orang sentuh barang2 aku !
tengok ! aku dah tak ada pic tok tunjuk kat korang ! sebab dia dah ambik camera pink kesayangan aku tu !!!
 DAMN ! buat macam camera sendiri pulak tu, dah pinjam bukan nak pulang, terus buat harta ...
tak kisah lah aku dah beli handycam ke tak, aku dulik ape ?!
ITU HAK AKU !!!!!!!!!!!
Kekadang dia ni buatkan aku rase nak keluar je dari rumah, hidup berdikari sesorang!
(tapi, mampukah aku?? urmmm ... )

4HB FEB ' 11
Hari agakj berubahlah juga, selamat ada sedara ..
Ada lah juga kawan kan, aku dah mula suka main-main air macam budak-budak, main pasir sampai masuk dalam mata...
Ok .. Benda yanga agak memalukan ..
Tengah main lari-lari dengn budak kenit ni,
sekali .... POOPP !!!!
Tersungkur aku tepi pantai tu ..
Tapi entahlah, aku tak ada lah rasa malu yang teramad sanad,
tapi aku tergelak gila sakan sambil terbaring kat situ .. nak aja aku jerit time tu ..
'I LOVE MY LIFE !!!!'
hahahahaha
Betul ke ni? Aku sukakan kehidupan aku? Hahahaha
Tapi time tu, memang aku rasa happy sanad ... rasa macam ,
aku tak pernah rasa sehappy tu, sepenat tu...
Aku sukakannya,
entah bila boleh dapat rasa perasaan yang macam tu ya??

5HB FEB '11
Tunggu kejap, jari lenguh menaip ....
Ok... Hari terakhir .. Semalam sedara aku tu dah balik sebab adik dia yang kecik tu buat ragam .. Damn !
Dah tak ada kawan aku dah !
But makcik aku ajak mandi laut lagi and tengok pak su, pak uda, bapak, pak san aku gi ambil ikan kat jala mereka .. Ok .. Air dah sust .. Mcam2 ikan, ketam and ikan pari yang aku jumpa .. ada anak ikan pari tu tersangkut, Kecian dia tau ! Berdarah sikit at badan dia tu !

And yang aku nak cerita kat korang ni, 1st time aku jumpa ...(maklum lah, aku ni tak suka memancing apatah lagi memasak!)
IKAN SEBELAH !
atau juga dikenali sebagai ikan sisa Nabi, nama saintifiknya Pseudorhombus spp. / Achiroides spp. adalah tergolong dalam ikan air masin dan tawar yang terdapat di negara-negara ASEAN termasuk di Malaysia.
Wow !!! 
Memang aku suka tengok ikan ni .. Memang unik lah !!! Ini lah ikannya .... Belakang dia memang licin ... i loike ~!






Unik kan?? Hehe ,,, tu je yang aku nak gtau kat korang ... :D


So, apa lagi yang aku nak taip ya ..
Ya, pasal kulit ...
S U N B U R N !!!!!


AKTIVITI ??

Rabu,
Jumpa member, tolong dia lukis storyboard ...
Khamis,
Jumpa doc. GIGI !!!
gigi aku dah teruk ni, darl !!
huhuhu
Jumaat,
kelas ... ateh ... Storybord tak siap lagi la, miss !!!