Thursday, October 20, 2011

When other self get down..

......
....
...
..
.



LieTrue love! True love!! 
       Apa kau tau pasal true love??!!!
       You just know NOTHING, BITCH!!!       
       Kau tak tahu ke jantan kau tu player?       
       Its that you call TRUE LOVE really is??       
       And you, FUCKER.
       Murah gila cinta kau, semua kau kata sayang,       
       It is what you call, LOVE??!!
       TRUE LOVE??!!!       
       Well!
       Lets me tell you what your true love for your spesies!

       Your both LOVE, just such like a
       F.U.C.K!
       You BITCH!!
Lynx: Wow..wow..wow.. Calm down !!
Lie: What are you want??!!
Lynx: What am I want?
Lie: Yeah?? What do you want??!!
Lynx: What that suppose mean??
Lie: Shut up, YOU BITCH!!
Lynx: Woow.. Relax yo.. Just try to take a deep breath ok..
Lie: ... (kawal perasaan)
Lynx: Just .. You know.. Take a rest.. You work too much..
Lie: I'm work too much??
Lynx: Yeah.. So, that why you look so stressful..
Lie: Am I look like I going work too much?? I cant even finish my novel yet!! Even 1st bab!!!
Lynx: Cool down.. You think too much.. Why not you take a rest.. Empty your mind.. Its OK..
Lie: There's have no time to relax.. Its NOT ok!! Look at calender! I waste my a month doing nothing!!! Its will be NOT ok!!
Lynx: Look, Lie.. You have been thinking too much.. Do it step by step..
Lie: What I suppose to do?? I dont even have imagination enough to wrote the story.. 
Lynx: Look, Listen here.. Things happen have a reason. You remember the word?
Lie: Which one??
Lynx: Er.. Lebih tekanan, akan lebih tindak balas??
Lie: ....
Lynx: Hmm.. Listen..Anything can happen.. Just stay focus, blow up you imagination back.. And start write, just like in pass.. You remember the feeling..
Lie: Yeah.. I feel like I'm acting in my own story..
Lynx: So??
Lie: I miss that moment.. I miss my idea cames when my finger dance in the keyboard.. Its drive my crazy!!
Lynx: Cool down, Liee!!!! Calm down.. Look.. Just wrote what you feel, dont think what other thinking.. You can do it!!
Lie: I can??
Lynx: Of course, YOU CAN!! Its your dream, dont you?
Lie: Yeah ..
Lynx: So, now .. Just take a deep breath, get enough rest, and then you can start to write again.. OK?
Lie: Ok.. Hmm.. Thanks..
Lynx: Its ok.. That what other self do.. Chill~



I'm sorry..
I'm just lil' bit emotion, now..
I'm full with stress,
I cant finish my novel on time,
My imagination not work too much..
I even feel the storyline..
How come I start the story??
Me SUCK!
Feel like want to quit, again and again..
But.. Look.. Its my dream..
I almost got it..
I wont let it go just like that..
I want it, I want to be novelist..
I want people read my story..
I want they feel what i felt!
I need improve more and more..

What a second..
Am I remind you something??
Yeah!! No ..

DONT TALK WITH ME when I get bullshit in my mind!!
You annoy me!! Stop disturb me, YOU BITCH!!
Ni lagi satu,
Yang Si abang dok minta the lappy,
Dear my beloved brother, the only one.. 
Please!!! I try get my mood, now! Hello, I'm working here!!
Yeah, I'm don't have a job, but I need to do my work!! My writing is my job now..
I need to write, write and write.. I need my lappy!
Cant you get it???!! If I have a lot of money, I will buy for you one, so then you can not disturb me anymore!
Ok?? Huarhhh!!!

P/S: Banyakkanya aku mencarut kan, kalau aku tengah panas memang macam ni. MAAF.

S.A.H.A.B.A.T


"Kawan,
Cuma menegur bila tersempak atau terjumpa..Sahabat,Tetap bersama biar sesenang mana kita,sesusah mana pun kita.. "


Di dalam kelas, kolej di tengah kota metropolitan.
Sekumpulan kawan sedang berbincang bagai di dalam makamah,
Seorang di kandang pesalah, dan lain bagai menjadi saksi, dan yang lain menjadi juri,
Tetapi semua menjadi hakim.
Tiba tiba, sedang asyik persidangan diadakan, seorang dari juri tersebut membuka bantahan.


Juri 1: Aku tak nak jadi kawan kau..


Semua yang berada di dalam makahmah berpandangan pada juri tersebut. Terkejut.


Juri 1: Aku tak nak jadi kawan kau...


Sekali lagi dia mengulang. Si pesalah dah mula gerun.


Sambil menghentak meja, si juri bersuara.


Juri 1: Betul, aku tak nak jadi kawan kau, tapi aku nak jadi sahabat kau. Kalau kawan, just kata 'Hi' je. 'Oh, Lynx.. Hai..' Lepas tu bla.. Macam tu je, tapi aku nak jadi sahabat kau.. Yang susah senang bersama.






Well,
aku lah pesalah tu, haha
Masa tu ada salah faham kami sekumpulan, sebab tu diadakan meeting makahmah tu,
hahaha
Masa tu, tengah ego, mesti la macam macam yang tak puas hati kan, sampai siap kata, bila dah habis study, dah tak akan tegur mereka dah.
But, time's changes.. 


Aku rasa menyesal pula bila aku nak jauhkan diri dari mereka..
Heh.. Manusia .. Bila dah rasa kehilang baru lah sedar..Ye tak?
aku rindu nak hang out mcm dulu, susah sama sama, siapkan assignment sama sama,
tension sama sama, cuci mata sama sama, makan sama sama, tidur sama sama, menangis sama sama.. Mungkinkah semua itu akan berulang kembali??


Tapi, masing masing dah bawa haluan masing masing, ada yang dah ada kerjaya sendiri, ada yang nak sambung study lagi, ada juga yang dah jadi artis, kawan aku penyanyi la wehh! Hahaha *poyo


Aku rindu kat kau orang.. Hope kau orang maafkan aku pasal benda yang lepas tu ..















Caption: Nampak tak perbezaan aku dari dulu sampai sekarang.. YA, MAKIN GEMUK. Terima kasih, haha


P/S : Mungkinkah kenangan itu boleh diulang kembali, atau hanya berlaku sekali seumur hidup. Tapi, yang penting. Semoga persahabatan itu tak akan pudar biar apa pun yang terjadi.. Kan??

Monday, October 17, 2011

Beriku sinar cahaya-Mu...

Allah itu Maha pengasih dan lagi Maha penyayang..

Entah kenapa, sejak kebelakangan ni, aku rasa aneh, tak berapa nak tenang, gelisah..
Dan tiba-tiba, hati ni tergerak nak pakai tudung..
Inikah yang dinamakan hidayah Allah?
Aku akui, aku bukan hamba yang baik, taat dan setia, aku hina disisinya..
Aku tak ikut apa yang disuruh, aku buat apa yang dilarang..
Aku penuh dek dosa..
Semenjak dua ni, bila terbuka hati membaca azab seksanya,
Ya Allah.. Aku tidak layak untuk syurga-Mu, tetapi tidak pula aku sanggup menanggung seksa neraka-Mu..
Ampunkanlah segala dosa-dosaku, Ya Allah..
Sesungguhnya Engkaulah pengampun dosa-dosa besar..

Jika benar, Kau telah memberi cahaya yang aku dambarkan ini,
Tetapkan hatiku ya Allah.. Tabahkan hatiku dengan segala dugaan yang akan Kau turunkan kelak..
Aku tidak mahu berjumpa dengan-Mu dalam keadaan yang terkutuk..
Aku takut dengan seksa neraka-Mu..
Bukakanlah hatiku, pintu hati ibu bapaku, keturunanku, sahabat andaiku, musuhku untuk terus bersujud pada-Mu,
berjalan ke arah yang benar, jalan yang Engkau redhai.. Berikanlah mereka cahaya-Mu, dan bukakanlah pintu taubat-Mu pada mereka, Amin..

Tadi dalam bas,
aku terfikir fasal masa hadapan aku, aku mahu serius dalam business kawan aku tu,
and insya-allah, kalau berjaya.. Aku nak selesaikan hutang aku pada Allah, kemudian hutang hutang ibu bapa aku, semua lah .. Sebab aku tak rasa aku perlukan duit sebanyak tu buat masa ni, aku cuma mahu duduk, rehatkan diri dan menulis..

Sampai ke satu tahap.. Aku boleh terfikir nak bagi duit untuk wan(nenek) aku..
Aku nak bagi dia duit untuk dia beli apa apa, dan ganti duit tudung periuk kaca yang aku pecahkan dulu, aku dah janji pada dia, kalau aku ada duit, aku akan belikan yang baru dan yang besar daripada itu..
Kemudian... Aku tersentap.. Wan dah tak ada..
Aku baru teringat, terbayang lihat dia dimandikan, dikafankan, disembahyangkan.. Ya Allah.. Aku nak menangis je dalam bas tu, tapi aku tahan..
Sabar Linda.. Allah lebih sayangkan dia.. Aku cuma sempat bagi duit raya je pada dia, gaji pertama aku .. Dikucupnya 3 kali duit itu.. Cuma rm50..
Aku tak sempat nak gantikan duit tudung periuk nasi tu.. Maafkan alin...

Semoga Kau tempatkan dia ditempat orang orang yang beriman..
Al-Fatihah..

Saturday, October 15, 2011

Cinta

Cinta,
Kau INDAH..
Cinta,
Kau PALAT!
Cinta,
Aku perlukan kau terangi hidupku,
Cinta,
Aku tak perlukan kau langsung!
Cinta,
Hadir dalam hatiku, beriku seribu ketenangan,
Cinta,
Nyah kau dari hatiku, kau hanya beriku sejuta kedukaan!
Cinta...
Kenapa kau selalu membahagiakan dan kemudiannya membinasakan??

*Mengeluh

Friday, October 14, 2011

Selamat bangun dari terjatuh, Linda Zizan

Peh peh peh ..
Dah lama aku tak update entri,kan?
Hahaha
Bukan apa, bz kot, tak ada masa nak tengok blog sebab sibok berFB..
wahaha

So, perkembangan terbaru Linda Zizan?
Walaweh, apa kau bajet kau artis, hahaha
So, aku dah berhenti kerja sebagai salah seorang designer wedding card di sebuah company di Jalan Pudu ni,
Huhuhu
Aku sekarang boleh dikatakan fulltime writer,
kena siapkan 1st novel aku ni, sakit kepala aku nak panjangkan cerita yang ada isi macam ni,
kadang kala rasa tak yakin nak buat, rasa tak mampu nak jadi novelis, rasa nakj give up buat sekian kalinya, tapi apa boleh buatkan, bukan senang nak jadi senang kan? So, aku kena buat back up cerita lain, kalau kena rejek, at lest ada cerita lain.
7 tahun aku tunggu peluang ni, tak akan lah aku nak biarkan macam tu aja, walaupun memakan masa, ah!! Kau kena displinkan diri kau tu, Linda ! Ya! Huhuhu
Berbalik kepada kerja aku, aku kerja balik kat Mcd, ya tempat yang aku paling benci tu, tapi nak buat macam mana, siapa nak bayar bill internet ni kan, terpaksa lah carik kerja yang ada income tetap, yang boleh berkerja sambilan dalam masa yang sama?Fuhh.. Tolong lah, sakit tau tak kerja situ. Tapi aku benci benci pun dah setahun lebih aku kerja partime kat situ, wahahaha

So, else?
Tangan aku masih kaku dikeyboard sambil perhatikan MS word yang separa kosong,
Kadang kala boleh membuatkan aku rasa nak menjerit, meraung dan step seterusnya menangis..
Mampukah aku? Soalan klise aku. Mampukah aku jadi seorang novelis? Mampukah aku buat pembaca aku ketakutan, gembira, menangis bersama sepertimana aku sewaktu mengarang. Mampukah aku??
Hmm... Tak habis novel ni, idea lain pula yang keluar..

Aku nak buat zine, zine yang lain dari lain, zine yang seakan betul betul berada di pasaran luar..
Aku dah dapat beberapa orang yang nak join, dan aku berterima kasih sangat sangat, tapi aku nak yang terbaik untuk 'anak' baru aku ni.. Aku tak nak keciwakan pembaca pembaca zine ni, tapi zine tu lama lagi, sekarang aku cuma nak cari orang yang nak join je..
Ada beberapa fasa mengikut zone mereka. Tapi nanti aku bagitahu korang la, sekarang banyak lagi yang aku kena buat untuk jayakan zine ni.. Aku kena jebakkan diri buat kawan dalam bidang ni, yeah, i was alone.. Aku keseorangan dalam bidang penulisan ni, aku tak ada sesiapa.. Hope kau orang sudi jadi kawan aku... Hmm..

Ok lag, end up, sampai sini je la...
Apa apa pekembangan.. aku akan coretkan kat sini,
Sekarang aku cuma mahukan ketenangan,
aku kena siapkan novel aku dengan tenang, baru aku akan fikirkan fasal zine ni, banyak lagi aku kena belajar..

Belajar dari kesilapan,
Linda Zizan!!!

Jangan lari dari kesilapan yang kau buat!
Jangan putus asa!
Jangan mengaku kalah~

p/s: Aku perlu ke library ..